Здравни проблеми

10 страшни причини за Хемороиди: Причини, лечение и симптоми

Промяна в статията направена на 06.06.2019

Какво са хемороидите?

Хемороидите , са подути вени в ануса и долната част на ректума, подобно на варикозни вени. Хемороидите имат редица причини, въпреки че често причината е неизвестна.

Те могат да бъдат резултат от натоварване по време на движенията на червата или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност. Хемороидите могат да се намират вътре в ректума (вътрешни хемороиди), или могат да се развият под кожата около ануса (външни хемороиди).

Хемороидите са много чести. Почти трима от четирима възрастни ще имат хемороиди от време на време. Понякога те не причиняват симптоми, но в други случаи причиняват сърбеж, дискомфорт и кървене.

Понякога може да се образува кръвен съсирек в хемороиди (тромбозен хемороид). Те не са опасни, но могат да бъдат изключително болезнени и понякога трябва да бъдат излъскани и изцедени.

За щастие има много ефективни възможности за лечение на хемороиди. Много хора могат да получат облекчение от симптомите с домашно лечение и промени в начина на живот.

Топ 10 причини за появата на хемороиди

Въпреки че те може да не са особено животозастрашаващи, хемороидите представляват изключително деликатна тема в медицинския дискурс.

Това е така, защото те засягат части от тялото – по-специално, ануса и ректума -, които малко от нас искат да обсъдят открито. И все пак, хиляди българи страдат от хемороиди, известни също като купчини, които са подути вени, открити в ректума или кожата, разположена точно около ануса.

Причините за хемороиди могат да бъдат различни, от запек, до заседнал начин на живот. В статията ще се ви покажем най-честите причини за хемороиди.

Причини

1. Запек

запек-причиняващ-хемороиди

Запекът е един дразнещ здравословен проблем, който в действителност е по-разпространен от хемороидите, които засягат редовно мнозинството българи. Запек – или затруднено движение на червата – може да доведе директно до проблеми с хемороидите.

Това е така, защото стремежът към движение на червата може да доведе до свръхналягане на ректума и на ануса, което води до подуване на вените в тези чувствителни области на тялото. С други думи, ако постоянно имате запек (и често се оказва, че се опитвате да принудите движение на червата), има шанс да развиете хемороиди.

Ето защо е добра идея да следвате диета с високо съдържание на фибри, която може да ви помогне да предотвратите запек и да ограничите шансовете си за развитие на хемороиди.

Свързана статияЗапек – най-мощните лекове събрани на едно място

2.Прекомерно седене

Повечето от времето през денят сме на краката си. Въпреки това, през последните стотина години хората са прекарали повече и повече време. Това отчасти е резултат на прекарване време в офис  и отчасти поради постоянното увеличаване на времето за развлечение (или не).

В някои отношения това е добро нещо: повече хора прекарват времето си, като използват умовете си, а не само телата си. Но това означава също, че прекарваме прекалено дълго време, което може да доведе до значително подуване в областите около ануса и ректума. За много хора, които седят часове наред, това означава развитие на дразнещи хемороиди.

За да ограничите шансовете си да развиете този проблем, станете и ходете навсякъде, където е възможно. Също така, говорете с вашите началници за използването на стоящи бюра, които могат да помогнат за намаляване на времето, което прекарвате на заседанието на работното място.

3. Прекалено много тоалетно време

Ако имате проблеми с движенията на червата – в резултат на диария или запек – може да се окажете, че отделяте прекалено много време в тоалетната.

Това е проблем, тъй като прекаленото време в това положение може да доведе до подуване около ануса и ректума и в крайна сметка развитието на хемороиди.

За да намалите времето си за тоалетна, полагайте усилия, за да ограничите шансовете си да развивате проблеми като диария и запек.

И двата проблема често са резултат от проблематични възможности за избор на начин на живот, като диета с ниски нива на фибри, прекомерна консумация на алкохол или пристрастяване към болкоуспокояващи, отпускани с рецепта.

Говорете с Вашия лекар за тези въпроси, преди развитието на дразнещи хемороиди да доведе до вашите притеснения.

4.Проблеми с теглото

отслабването-помага-при-хемороиди

Пренасянето на твърде много телесно тегло може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми, като поставяне на прекален натиск върху сърцето, ставите и костите.

Освен това хората с наднормено тегло или със затлъстяване значително повишават шансовете си за развитие на диабет тип 2, което може да се окаже изключително опасно, ако не се лекува правилно.

Но с наднормено тегло или със затлъстяване може да се окаже проблематично поради друга причина: може да доведе до развитие на хемороиди, които се причиняват от подуване на ануса или ректума.

Това е така, защото по-тежките хора са склонни да седнат за дълги периоди от време, като прекомерното им тегло оказва ненужно натиск върху задния край на индивида.

Ето защо, извършването на важни промени в диетата и начина на живот, за да отслабнете, може да бъде чудесен начин да ограничите шансовете за развитие на болезнени и досадни хемороиди.

Свързана статия6-те най-добри чайове за отслабване и премахване на мазнините

5. Бременност

Да бъдеш бременна може да доведена на жената огромно разнообразие от здравословни проблеми, от гадене в ранните стадии до болки в ставите и мускулите, докато месеците се влачат.

За съжаление, тъй като бременните жени са склонни да прекарват повече време в седнало положение и поради това, че бременността води до увеличаване на теглото на жената, хемороидите са често срещан проблем. Освен това, много бременни жени се борят с запек, което може да доведе до хемороиди.

Ако този проблем засяга вас или някой, когото познавате, препоръчваме на пациента да опитате да ядете диета с високо съдържание на фибри и да ограничите времето, прекарано в седнало положение.

Говорете с Вашия лекар за повече информация относно намаляването на ефекта от хемороидите и ограничаването на шансовете им за развитие.

6.Травма

Поддържането на някакъв вид нараняване на ануса и ректума може да доведе до подуване на вените в тази област, което потенциално може да доведе до развитието на дразнещи и болезнени хемороиди.

Този вид травма може да бъде причинена от редица проблеми, като се подхлъзнеш по заледен тротоар и падане и др.

Важно е да се обърнете към Вашия лекар незабавно, ако сте претърпели особено болезнено нараняване на седалищните части и особено на областта на ректума и ануса.

Лекарят може да извърши внимателно изследване на района и да определи дали някакво подуване може да доведе до проблеми с хемороиди.

7 .Други често срещани причини за хемороиди са:
 1. Стареене – мускулите в района губят сила с течение на времето и стават по-податливи на натиск
 2. Цироза на черния дроб
 3. Хроничен запек или диария
 4. Затлъстяването – увеличеното тегло увеличава натиска върху цялото тяло, включително аналния и ректалния регион
 5. Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри

Вътрешни и външни хемороиди

Вътрешните хемороиди са достатъчно дълги в ректума, които обикновено не можете да ги видите или усетите. Обикновено не боли, защото имаш малко нервни усещания за болка. Кървенето може да е единственият знак за тях.

Външните хемороиди са под кожата около ануса, където има много повече нервни усещания за болка, така че те са склонни да болят, както и да кървят.

Понякога хемороидите се увеличават и изпъкват извън аналния сфинктер. Тогава може да сте в състояние да ги видите като влажни подутини, които са по-розови от околността. И те са по-склонни да болят, често.

Пролапсаните хемороиди обикновено се връщат сами. Дори и да не го правят, те често могат да бъдат внимателно избутвани на място.

Кръвният съсирек може да се образува във външен хемороид, превръщайки го в лилаво или синьо. Това се нарича тромбоза. Тя може да боли и да сърбя много и може да кърви. Когато съсирекът се разтваря, може да останете малко останало, което може да ви раздразни.

Свързана статияХемороиди: Симптоми, причини и лечение ( топ рецепти)

Симптоми

Признаците и симптомите на хемороидите могат да включват:

 • Безболезнено кървене по време на движенията на червата – може да забележите малки количества ярко червена кръв в тоалетната тъкан или в тоалетната
 • Сърбеж или дразнене във вашия анален регион
 • Болка или дискомфорт
 • Подуване около ануса Ви
 • Бучка близо до ануса, която може да е чувствителна или болезнена (може да е тромбозен хемороид)

Симптомите на хемороида обикновено зависят от местоположението.

Вътрешни хемороиди. Те се намират в ректума. Обикновено не можете да видите или да усетите тези хемороиди и те рядко причиняват дискомфорт. Но напрежението или дразненето при преминаване на изпражненията може да увреди повърхността на хемороида и да причини кървене.

Понякога натискането може да предизвика вътрешен хемороид през аналния отвор. Това е известно като изпъкнал или пролапсиран хемороид и може да причини болка и дразнене.

Външни хемороиди. Те са под кожата около ануса Ви. При раздразнение външните хемороиди могат да проявят сърбеж или кървене.

Тромбозирани хемороиди. Понякога кръвта може да се съчетае с външен хемороид и да образува съсирек (тромб), който може да доведе до силна болка, подуване, възпаление и твърда бучка близо до ануса.

Предотвратяване

Най-добрият начин да предотвратите хемороидите е да поддържате меките си изпражнения, така че да преминават лесно. За да предотвратите хемороиди и да намалите симптомите на хемороиди, следвайте тези съвети:

 • Яжте храни с високо съдържание на фибри. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. По този начин омекотява изпражненията и увеличава обема, което ще ви помогне да избегнете натоварването, което може да причини хемороиди. Добавете бавно фибри към диетата си, за да избегнете проблеми с газа.
 • Пийте много течности. Пийте шест до осем чаши вода и други течности (без алкохол) всеки ден, за да поддържате меките изпражнения.
 • Помислете за добавки с фибри. Повечето хора не получават достатъчно от препоръчителното количество фибри – 25 грама на ден за жени и 38 грама на ден за мъже – в диетата си.                  Проучванията показват, че добавките от фибри, като Metamucil и Citrucel, подобряват общите симптоми и кървенето от хемороиди. Тези продукти спомагат за поддържането на меките и редовни изпражнения.
 • Не се натоварвайте. Натоварването и задържането на дъха, когато се опитвате да преминете през изпражненията, създава по-голям натиск във вените в долната част на ректума. Отидете веднага, щом почувствате желанието. Ако изчакате да преминете през движението на червата и потискането си отива, вашето изпражнение може да стане сухо и по-трудно да мине.
 • Упражнение. Останете активни, за да предотвратите запек и да намалите натиска върху вените, които могат да се появят при продължителни периоди на стоене или седене. Упражненията също могат да ви помогнат да изгубите наднорменото тегло, което може да допринесе за вашите хемороиди.

Диагностика

диагностика-на-хемороиди

Тъй като много от симптомите на външни хемороиди могат да бъдат причинени и от други състояния, е необходимо да се направи задълбочен преглед.

Вашият лекар може да използва серия от тестове, за да потвърди наличието на външни хемороиди близо до ануса. Тези тестове могат да включват:

 • цифров ректум изпит
 • колоноскопия
 • сигмоидоскопия
 • Анаскопия

Вашият лекар може да започне с физически преглед. В случаите на външни хемороиди те могат да видят хемороидите.

Ако вашият лекар подозира, че имате вътрешни хемороиди вместо външни хемороиди, те могат да използват аноскопия, за да изследват вътрешността на ануса.

Вътрешните хемороиди също могат да се видят с колоноскопия, сигмоидоскопия или протоскопия.

Каква е разликата между вътрешен, външен или тромбозен хемороид?

 • Вътрешен хемороид е подут кръвоносен съд, който възниква от ректума над линията на пектината. Той не причинява никакви симптоми, освен ако има кървене с движение на червата, или ако пролапсира и може да се усети външно, след като излиза през ануса.
 • Външен хемороид възниква от кръвоносните съдове, които заобикалят ануса отвъд пектинататната линия. Те не причиняват много проблеми, освен ако бързо не се разширят и съсирват. Обикновено този съсирек решава спонтанно напускане на остатъчната кожа.
 • Тромбозираният външен хемороид се появява, когато кръвният съсирек, който се образува във външен хемороид, не се решава, причинявайки повишено подуване и болка в хемороидната тъкан.

Лечение на хемороиди

Хемороидите често се подобряват без операция или дори процедури, които Вашият лекар може да направи в кабинета. Започнете с извънредни продукти и промени в начина на живот. (Ако сте бременна, трябва да поговорите с лекаря си, преди да опитате някакво лекарство или да промените диетата си.)

Хемороидите могат да бъдат лекувани по няколко начина в зависимост от тежестта. Вашият лекар може да попита дали имате някакви предпочитания за определени видове лекарства или лечения.

Някои общи лечения, които Вашият лекар може да предполагат, включват ледени пакети за намаляване на подуване, супозитории или кремове за хемороиди.

Тези опции могат да предложат облекчение на лица, които имат по-лек случай на хемороиди. Ако имате по-тежък случай, Вашият лекар може да предложи лечение с хирургическа процедура. ( източник – WEBMD )

Домашно лечение

# 1 Студен компрес

Студеният компрес ще помогне на хемороидите да се свият и да станат малки по размер. Тя ще намали болката и ще осигури незабавно облекчение от сърбеж. Ще бъде по-лесно преминаването на изпражненията, след като подуването се намали.

Опаковайте леда в чиста кърпа и я нанесете директно върху хемороидите. Правейки това няколко пъти, един ден ще ви помогне да стесните кръвоносните съдове и да намалите ефективно хемороидите.

#2 Ябълков оцет

ябълков-оцет-хемороиди

Чистият и естествен ябълков оцет от ябълки е много полезен при лечението на състоянието. За външни хемороиди вземете памучна топка и я накиснете с ябълков оцет. Нанесете го директно върху хемороидите за незабавно облекчение.

Моля, обърнете внимание, че приложението му директно може да причини усещане за ужилване за известно време, но това незабавно ще намали сърбежа и болката. За вътрешни хемороиди, консумирайки чаена лъжичка оцет с вода, може да се облекчи болката и кървенето.

Свързана статияЯбълков оцет: 13+ доказани ползи за здравето

# 3 люспи от псилиум

Твърдите изпражнения могат да влошат хемороидите, причинявайки по-голямо кръвотечение и болка. Psyllium обвивка е натъпкана с фибри, което прави изпражненията по-меки и улеснява движенията.

Консумирането му редовно може да помогне за намаляване на стреса в подутите вени, осигурявайки му време за излекуване.

# 4 Накисване

Потопяването в топла вода може да осигури незабавно облекчаване на болката и сърбежа и да причини отпускане на кръвоносните съдове.

Може да навлажнете възпалената област за 15-20 минути в топла, но не гореща вода. Забършете внимателно зоната с помощта на мокра кърпа, за да не я изсушите. Правейки го редовно помага за намаляване на хемороидите ефективно.

# 5 Хидратация

Сухотата може да влоши хемороидите и да причини прекомерно кървене. Никога не използвайте суха тъкан за избърсване на засегнатата област, тъй като може да причини нежелани драскотини, които могат да влошат подутите съдове.

Вместо това използвайте неароматизирана, нелекарствена влажна тъкан, за да я избършете, без да изсушавате кожата си. Можете също така да поставите капсули от витамин Е в отвора на ануса, за да овладеете зоната и да я рехидратирате.

# 6 Масло от чаено дърво

Последните проучвания разкриха ползите от масло от чаено дърво за намаляване на възпалението и лечение на хемороиди естествено. Тъй като е много силна, тя винаги трябва да се разрежда, като се смесва с носещо масло.

Добавете една или две капки масло от чаено дърво с носещо масло като рициново масло или сладко бадемово масло и го нанесете директно върху възпалената област с помощта на чист памучен тампон. Т

ова редовно ще свива хемороидите, докато не излекува напълно. Други етерични масла, които могат да имат лечебен ефект, са етерично масло от лавандула и етерично масло от розмарин.

# 7 Лимонов сок

Антиоксидантите, които присъстват в лимоните, помагат при лечението на състоянието. Нанесете я директно върху възпалената област или консумирайте лимонов сок с джинджифил с мед, за да се възползвате от хранителните ползи от плодовете за намаляване на болката и възпалението.

Свързана статияКак да се отървете от хемороиди естествено

Лекарства

Ако вашите хемороиди предизвикват само лек дискомфорт, Вашият лекар може да предложи без рецепта кремове, мехлеми, супозитории или подложки. Тези продукти съдържат съставки като хидрокортизон и лидокаин, които могат да облекчат болка и сърбеж, поне временно.

Не използвайте кремообразуващ крем за повече от седмица, освен ако не е указан от Вашия лекар, защото може да причини тънка кожа.

Хемороидите са едно от най-утежняващите и неудобни заболявания, с които някога човек може да се справя. Тъй като те могат да бъдат толкова упорити, хората, които страдат от тях непрекъснато търсят начини да облекчат симптомите си.

Над тезгяха кремовете и мехлемите обикновено са основното средство за справяне с този досаден проблем; Въпреки това, когато тези не успеят да свършат адекватно работата, рецепта лекарства може да е в ред. Ако сте изчерпали наличните видове кремове и мехлеми, налични в аптеката, може да поискате да попитате Вашия лекар за лекарствата, отпускани по лекарско предписание, за вашите хемороиди.

Anusol HC

Може би най-често предписаните видове лекарства за хемороиди с рецепта са Anusol HC. Това лекарство се предлага в две различни форми: като крем и като супозитория. Видът, който Вашият лекар Ви предписва, обикновено е изцяло съобразен с вашите лични предпочитания, въпреки че можете да се откажете от супозиториите, ако други видове кремове не са направили много за лечение на хемороидите..

Основното наименование на Anusol HC е хидрокортизон ацетат. Това лекарство действа, като потиска освобождаването, образуването и активността на клетките и различни химикали, които причиняват и усилват оток, сърбеж и болка.

За разлика от кремовете, това лекарство съдържа много по-силна доза кортикостероиди, които са основната съставка, която отива да работи по най-дразнещите симптоми, свързани с хемороидите.

Proctocort

Proctocort е другият най-популярен тип рецепта за хемороиди. Предлага се в кремообразна форма, осигурява облекчение за най-честите и най-утежняващи симптоми на хемороиди. Някои от тези симптоми включват сърбеж, подуване и общо дразнене.

Той се основава на хидрокортизон, поради което работи основно за намаляване на подуването на хемороиди.

Други хемороидни лекарства

Има списък с виртуални перални на други лекарства, които по същество са същите като Proctocort и Anusol HC, и които осигуряват голяма част от същото облекчение. Някои често срещани имена включват Proctocream HC и Anusert HC.

Всички тези медикаменти разчитат на ефектите на хидрокортизон за хемороидните си облекчаващи способности. Независимо дали се използват в кремообразна форма или като супозиторий, по принцип е по преценка на лекаря или пациента.

Когато използвате лекарства с рецепта за лечение на хемороиди, преустановете употребата, ако започнете да разчитате на тях повече от седмица или две.

Хроничните хемороиди може да изискват операция или друга намеса. Консултирайте се с Вашия лекар за повече информация.

Тъй като хидрокортизонът, намиращ се в Proctocort и подобни медикаменти, намалява отока, той от своя страна намалява другите основни симптоми на това заболяване.

Когато хемороидите се свиват, така и голяма част от болката и сърбежа, които са толкова неразположени с това състояние. Можете да получите Proctocort само с рецепта от Вашия лекар, въпреки че; уверете се, че сте изчерпали други опции без рецепта, преди да изпробвате това лекарство.

Лечение на хемороиди с храни

Голямо облекчение за повечето симптоми на хемороиди може да се намери с прости, домашни средства за лечение на  хемороиди. Опитайте следното.

Приемайте повече фибри:  Добавете повече фибри към вашата диета.  Заедно с правилна течност, влакното омекотява изпражненията и ги прави по-лесни за преминаване, намалявайки натиска върху хемороидите.

Храните с високо съдържание на фибри включват броколи, боб, пшенични и овесени трици, пълнозърнести храни и пресни плодове. Добавките от фибри помагат за намаляване на хемороидалното кървене, възпалението и разширяването.

Те могат също да намалят дразненето от малки парченца изпражнения, които са затворени около кръвоносните съдове. Някои хора смятат, че увеличаването на влакната причинява подуване или газ. Започнете бавно и постепенно увеличавайте приема на 25-30 грама фибри на ден. Също така увеличете приема на течности.

Упражнение. Умерените аеробни упражнения, като бързо ходене по 20-30 минути на ден, могат да помогнат за стимулиране на функцията на червата.

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close