Здравни проблеми

Гъбички по тялото: Видове и най-добрите средства за справяне с тях + Екзодерил

Гъбички по ноктите. √ Гъбички под ноктите на краката. √ Гъбички по краката √ Гъбичките по половите органи ( при мъже и жени ) √ Лечение с Екзодерил. √ Със сода.  √ Лечение с оцет

Гъбичните инфекции са разпространени в голяма част от природния свят. При хората гъбични инфекции се появяват, когато нахлуващата гъбична инфекция поема площ от тялото и е твърде голяма, за да се справи с имунната система.

Инфекцията от гъбички могат да живеят във въздуха, почвата, водата и растенията. Има и някои гъбички, които живеят естествено в човешкото тяло.

Подобно на много микроби, има полезни гъби и вредни гъбички. Когато вредните гъбички нахлуят в тялото, те могат да бъдат трудни за убиване, тъй като те могат да оцелеят в околната среда и да заразят повторно човека, който се опитва да се излекува.

В тази статия ще разгледаме кой има най-голям риск да получи гъбична инфекция и какви са симптомите и възможностите за лечение за някои често срещани видове.

Кой е изложен на риск?

Гъбичните инфекции са често срещани при хората и обикновено не са много сериозни, ако се лекуват бързо и правилно.

Всеки, който има отслабена имунна система, може да е по-вероятно да попадне на гъбична инфекция, както и всеки, който приема антибиотици.

Ранното лечение и диабетът могат да направят човек по-податлив на гъбични инфекции.

Видове гъбички: По ноктите, на ръцете, влагалищни, краката и кожа

Следните състояния са всички обичайни видове гъбични инфекции.

1.) Гъбички по ноктите на краката

Гъбички-по-ноктите-на-краката

Гъбичките по ноктите на краката е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя.. Тъй като гъбичната инфекция се задълбочава, гъбичките на ноктите могат да причинят промяна на цвета на ноктите, да се сгъстят и да се разпаднат в ръба. Тя може да засегне няколко нокти.

Ако Вашето състояние е леко и не ви безпокои, може да не се нуждаете от лечение. Ако гъбичките на ноктите ви са болезнени и са причинили удебелени нокти, стъпки за самоподдържане и лекарства могат да ви помогнат. Но дори и ако лечението е успешно, гъбичките на ноктите често се връщат.

Натъртена гъбичка се нарича също онихомикоза . Когато гъбичките заразяват зоните между пръстите на краката и кожата на краката ви, това се нарича стъпало на спортиста (tinea pedis).

# Причини за гъбички по ноктите:

Гъбичните инфекции на ноктите са причинени от различни гъбични организми (гъбички). Най-честата причина е вид гъбички, наречени дерматофити. Дрождите и плесените също могат да причинят инфекции на ноктите.

Гъбичните инфекции на ноктите могат да се развият при хора на всяка възраст, но това е по-често срещано при възрастни. Докато се развива, нокътят може да стане крехък и сух. Получените пукнатини в ноктите позволяват на гъбичките да влязат. Други фактори – като намалено кръвообращение към краката и отслабена имунна система – също могат да играят роля.

#Лечение на гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат трудни за лечение. Говорете с лекаря си, ако стратегиите за самоподдържане и продуктите без рецепта не помагат. Лечението зависи от тежестта на Вашето състояние и вида гъбички, които го причиняват.

 • Перорални противогъбични лекарства. Тези лекарства често са първият избор, тъй като те почистват инфекцията по-бързо, отколкото локалните лекарства. Опциите включват тербинафин (Lamisil) и итраконазол (Sporanox). Тези лекарства помагат на новия нокът да се освободи от инфекцията, бавно да замени заразената част.
 • Перорални противогъбични лекарства за гъбички. Тези лекарства често са първият избор, тъй като те почистват инфекцията по-бързо, отколкото локалните лекарства. Опциите включват тербинафин (Lamisil) и итраконазол (Sporanox). Тези лекарства помагат на новия нокът да се освободи от инфекцията, бавно да замени заразената част.
 • Медицински лак за нокти. Вашият лекар може да предпише противогъбична лака за нокти, наречена циклопирокс (Penlac). Поставя се на заразените нокти и кожата около него веднъж на ден.
 • Медицински крем за нокти. Вашият лекар може да предпише противогъбичен крем, който се натрива в заразените ви нокти след измиване. Тези кремове могат да работят по-добре, ако са и тънки ноктите. Това помага на лекарството да премине през твърдата повърхност на ноктите към основната гъбичка.

2.) Гъбички по ноктите на ръцете

гъбички-по-ноктите-на-ръцете

Външните слоеве на кожата са съставени от мъртви кожни клетки, натоварени с протеин, известен като кератин. Това прави външната обвивка здрава и водоустойчива, предпазваща деликатната вътрешна среда на тялото.

Може да прочетете последната ни пълна статия за всички видове гъбички – как се лекуват гъбички

Здравата кожа е в състояние да издържи на повечето микроби и бързо се лекува. Въпреки това, когато кожатa кожата и ноктите са изложение на гибична инфекция те трябва да се лекуват, могат да се заразят от различни видове инфекции. Има още по-голям риск, когато защитните сили на организма не са в състояние бързо да се справят с инфекцията.

#Причини за гъбички по ноктите на ръцете

Има различни видове дерматофити, които могат да причинят гъбична инфекция на ръката. Най-често срещаните имат предразположение към хората (антропофилни гъбички) и включват:

 • Дерматофитна гъбичка, която е най-честата причина за кожни гъбични инфекции при хората.
 • Trichophyton interdigitale
 • Epidermophyton floccosum

Други видове гъбички могат да бъдат предадени на ръцете чрез контакт с животни (зоофилни) или неживи предмети, замърсени с почвата (геофилни):

 • Microsporum canis – от кучета или котки
 • Trichophyton verrucosum – от говеда
 • Microsporum gypseum – от почвата

#Лечение на гъбички по ноктите на ръцете

Противогъбичното лечение може напълно да изкорени гъбичките в рамките на 4 до 6 седмици. Това може да включва използването както на орални, така и на локални противогъбични средства.

 • Топични противогъбични средства (мехлеми и гелове) – тербинафин, клотримазол, циклопирокс, еконазол или бутенафин.
 • Перорални антифунгали (таблетки и капсули) – тербинафин, флуконазол, итраконазол или гризеофулвин.

Основните предразполагащи състояния като дерматит и палмарна хиперхидроза (потни длани) също трябва да се лекуват и ефективно да се управляват. Ръката, която е най-активният придатък, е в постоянен контакт с хора, животни и замърсени предмети, което улеснява договарянето на различни инфекции. Без да се лекува основното състояние, гъбичката на ръката може да се повтори.

3. ) Влагалищни гъбички

Вагиналните гъбични инфекции, известни също като кандидоза, са общо женско заболяване. Здравата вагина има бактерии и някои клетки от дрожди. Но когато балансът на бактериите и дрождите се промени, дрождевите клетки могат да се размножават. Това причинява силен сърбеж, подуване и дразнене.

Лечението на вагинална инфекция с гъбички може да облекчи симптомите в рамките на няколко дни. В по-тежки случаи може да отнеме до две седмици.

Вагиналните гъбични инфекции не се считат за полово предавана инфекция (ППИ). Сексуалният контакт може да го разпространява, но жените, които не са сексуално активни, също могат да ги получат. След като получите инфекция с гъбички, има по-голяма вероятност да получите още една.

#Причини за Влагалищни гъбички

Кандидата е естествено срещащ се микроорганизъм във вагиналната област. Бактерията Lactobacillus запазва растежа си под контрол. Но ако има дисбаланс във вашата система, тези бактерии няма да работят ефективно. Това води до свръхрастеж на дрожди, който причинява симптомите на инфекции на вагинални гъбички.

Няколко фактора могат да причинят гъбична инфекция, включително:

 • антибиотици (намаляват количеството на Lactobacillus или добри бактерии във вагината)
 • бременност
 • неконтролиран диабет
 • слаба имунна система
 • лоши хранителни навици, включително много сладки храни
 • хормонален дисбаланс близо до менструалния цикъл
 • стрес

#Лечение на влагалищни гъбички 

Можете да лекувате вагинални инфекции с натурални лекарства, ако искате да избягвате приемането на лекарства с рецепта. Някои популярни природни средства включват:

 • кокосово масло
 • крем от чаено дърво масло
 • чесън
 • вагинални супозитории на борна киселина
 • обикновено кисело мляко, което се приема перорално или се вкарва във влагалището

Винаги се уверете, че ръцете ви са чисти, преди да използвате кремове или масла в вагината. Хубаво е  да говорите с лекар преди да опитате естествени средства за защита. Някои билки могат да взаимодействат с лекарства, които може да приемате, или да предизвикате нежелани странични ефекти.

4.) Гъбички по половите органи

Гъбичната инфекция по половите органи често се смята за проблем на жените, но може да засегне всеки, включително мъжете. Гъбички на пениса, ако не е лекуват, може да доведе до широк спектър от болезнени, неудобни и потенциално неудобни симптоми. Това може да доведе до сериозни усложнения, ако инфекцията се разпространи в кръвта.

Терапевтичните лекарства често могат да изчистят инфекцията с гъбички по половите органи и някои основни стъпки за предотвратяване могат да ви помогнат да избегнете това доста общо състояние.

Ранните симптоми на инфекцията с гъбички на пениса често включват червен обрив и понякога бели, лъскави петна по пениса. Кожата на пениса може да е влажна и гъста бяла субстанция може да се намери под препуциума или други гънки на кожата. Може да почувствате сърбеж и усещане за парене на пениса.

#Причини за гъбички по половите органи 

Инфекцията с гъбички на половите органи се причинява от гъбички, наречени Кандида. Малко количество кандида обикновено присъства в тялото. Всичко, което е необходимо, е свръхрастеж на кандида, за да се развие гъбична инфекция. Влажна среда е идеална за разпространение на кандида.

Една от най-честите причини за инфекция с гъбички в пениса е незащитен сексуален контакт с жена, която има вагинална инфекция с дрожди. Можете също така да развиете  без сексуална активност. Лошата хигиена може да ви направи уязвими например за заразяване с дрожди.

# Лечение на гъбички по половите органи 

В повечето случаи, локални противогъбични мехлеми и кремове са достатъчни, за да се изчисти инфекцията. Много от противогъбичните кремове, препоръчани за инфекция с гъбички, включват:

 • миконазол (Lotrimin AF, Cruex, Desenex, Ting Antifungal)
 • имидазол (Canesten, Selezen)
 • клотримазол (Lotrimin AF, Anti-fungus, Cruex, Desenex, Lotrimin AF Ringworm)

Повечето от тях се предлагат като лекарства без рецепта, което означава, че няма да се нуждаете от рецепта. По-сериозните или по-дългосрочните инфекции могат да изискват медикаменти, с рецепта.

Орален флуконазол (Diflucan) и хидрокортизон крем могат да бъдат предупредени при сериозни инфекции, като тези, които са се развили в потенциално сериозно състояние, наречено баналит.

Каква е връзката на гъбичките и Кандида ( гъбички кандида ) ?

Кандида е щам на гъбички, които могат да причинят инфекция в кожата ви, наред с други места. При нормални условия на кожата ви може да има малки количества от тази гъбичка. Проблеми възникват, когато започне да се умножава и създава свръхрастеж. Повече от 150 вида Candida съществуват, според Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC). Повечето инфекции обаче са причинени от вида, наречен Candida albicans.

Инфекциите на кожата с Кандида могат да се появят на почти всяка област на тялото, но те се срещат по-често в междурегионални области. Това е мястото, където две области на кожата докосват или разтриват заедно. Такива области включват подмишниците, слабините и кожните гънки, както и зоната между пръстите и пръстите на краката. Гъбичката процъфтява в топли, влажни и потни условия.

Обикновено кожата ви действа като ефективна бариера срещу инфекцията. Въпреки това, всякакво разрушаване на повърхностните слоеве на кожата може да позволи на гъбичките да причинят инфекция. Кандида стана патогенен или способен да причини заболяване, когато условията са благоприятни за това тя да се размножава. Горещи и влажни условия, лоша хигиена или ограничаващо облекло може да предизвикат такива условия.

С други думи, Кандидата може да причини всяка една от изброените видове гъбична инфекция.

Свързана статия9 Симптоми на Кандида и 3 стъпки за тяхното лечение

Бяло течение от гъбички

Инфекциите с гъбички обикновено се причиняват от свръхрастеж на вид гъбички, наречени Кандида, известни също като дрожди. Малки количества дрожди и други организми обикновено се срещат във вагината, както и в устата и храносмилателния тракт.

Инфекциите се появяват, когато балансът на организмите във вагината ви се разстрои и количеството дрожди расте твърде много, причинявайки инфекция. Инфекциите е най-вероятно да бъдат забележими точно преди или непосредствено след менструалния си период. Това може да доведе до бяло течение от гъбички.

Някои видове инфекции на „дрожди“ са по-трудни за лечение и са причинени от други видове. Посъветвайте се с вашия доставчик на здравни услуги (HCP), ако трябва да бъдете проверени за другите видове, ако симптомите ви не се подобрят.

Свързана статияБяло течение: кога, защо, как се лекуват

Лечение на гъбички ( лекарства, кремове и билки )

лечение-на-гъбички

Има различни препарати и лекарства за лечение на гъбички. Има различни различни противогъбични препарати, които се използват за лечение на различни гъбични инфекции. Те идват като кремове, спрейове, разтвори, шампоани, таблетки, лекарства, които да приемат през устата, и инжекции.

Лекарства, кремове и билки за гъбички

Тук ще ви предоставим различни мазила, домашни средства и билки за лечение на гъбички по кожата.

С Екзодерил

Активното вещество в този продукт е нафтилин хидрохлорид, който често се използва при лечението на кожни гъбички, като е едно от най-ефективните вещества при лечението на тези проблеми, които засягат много хора. В допълнение към активното вещество, Екзодерил също съдържа бензилов алкохол, който играе ролята на консервант и няма влияние върху микозите.

Но ако решите да купите този крем, най-добре е първо да проверите дали нямате алергия към нафталин хидрохлорид или бензилов алкохол, защото в противен случай може да се влоши.

Лечение с Екзодерил крем: Екзодерил крем се прилага веднъж на ден в зоната, засегната от гъбичките, но и около нея. И тази операция се извършва само след като областта, в която е направено заявлението, се измива старателно и сухо.

Дактакорт крем за гъбички

За какво се ползва този крем ?

 • Възпалени кожни нарушения, като екзема или дерматит, със свързана гъбична или бактериална инфекция.
 • Инфекция и възпаление между гънките на кожата или участъците от кожата, които се разтриват, например между бедрата или бедрата или под гърдите (интертриго, понякога наричано обрив пот).
 • Гъбични кожни инфекции, когато е необходимо бързо облекчаване на симптомите на възпаление, като сърбеж.

Хидрокортизонът намалява възпалението, докато миконазолът третира гъбичната инфекция. След като възпалението е намалено (обикновено след около седем дни), лекарят може да Ви предпише лекарство, съдържащо само противогъбично средство, например крем Daktarin или прах Daktarin, за да лекува всяка останала инфекция.

Канестен крем

Канестен крем съдържа антифунгицидното лекарство клотримазол. Клотримазол убива гъбички и дрожди чрез намеса в клетъчните им мембрани. Той действа чрез спиране на гъбичките да произвеждат вещество, наречено ергостерол, което е основен компонент на гъбичните клетъчни мембрани. Разрушаването на производството на ергостерол предизвиква появата на дупки в гъбичната клетъчна мембрана.

Лечение на кожни инфекции, причинени от дрожди (напр. Candida), дерматофити (напр. Trichophyton, Tinea), плесени и други гъби, като например:

 • Краката на спортиста (tinea pedis).
 • Гъбична инфекция на слабините, т.е. сърбеж на сърцето (tinea cruris).
 • Трихофития (tinea corporis).
 • Гъбичен пелерен обрив, причинен от инфекция с Candida albicans.
 • Подут обрив, причинен от инфекция с Candida albicans.

Сода бикарбонат

Можете да се отървете от неприятните гъбички с продукт, който вероятно вече имате във вашия кухненски шкаф. Лечението на гъбички на нокътя  е една от многото употреби на сода за хляб. Не само ще лекува и премахне увредените нокти, но содата за хляб може също така да предпази увреждащата гъбичка от връщане.

Приложение: Да се отървеш от дебелите си разкъсани нокти на краката може да бъде толкова лесно, колкото да направиш паста от сода за хляб, смесена с топла вода и да я приложиш върху засегнатата красавица. Направете това за няколко минути всеки ден и скоро ще видите резултатите. Уверете се, че изплакнатата сода е напълно изплакнала и след това напълно изсушете краката си, преди да поставите обувките и чорапите си.

Масло от чаено дърво при гъбички

Според MayoClinic.com масло от чаено дърво напоследък е било използвано за лечение на гъбични инфекции на ноктите, въпреки че липсват доказателства, че този метод работи.

Drugs.com съобщава, че маслото от чаено дърво е показало, че е толкова ефективно, колкото клотримазола, гъбично средство при лечението на гъбичките на ноктите. За да бъде ефективно, масло от чаено дърво трябва да се прилага правилно. Както при всяко друго лекарство, консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате масло от чаено дърво.

Приложение: Използвайте ножица за нокти, за да премахнете всички мъртви нокти. Отделете време, за да премахнете колкото се може повече мъртви нокти. Бъдете внимателни, за да избегнете срязването на кожата си. След това отворете флакона с масло от чаено дърво. Нанесете умерено количество на памучен тампон.

С оцет

Ябълковият оцет е често срещано лечение за всякакъв вид гъбична инфекция. Поради наличието на антимикробни свойства оцетният ябълков оцет помага да се убие гъбата, причиняваща инфекцията. Освен това, неговата лека киселинност помага да се предотврати разпространението на инфекцията и да се насърчава бързото възстановяване. Начин на приложение:

 • Смесете две супени лъжици ябълков оцет в една чаша топла вода и я пийте два пъти дневно.
 • Друга възможност е да разредете ябълков оцет с равно количество вода и след това да го нанесете външно върху засегнатата кожа. Оставете го за 30 минути. Можете дори да накиснете заразената област на кожата в това решение в продължение на 30 минути. Когато го направите, почистете добре зоната с кърпа или сушилня.

Можете да използвате някое от тези средства, докато не се освободите от инфекцията.

Свързана статия6 Доказани ползи от ябълков оцет

Чесън при гъбички

Чесънът е полезен противогъбичен агент и следователно е много ефективен за всякакъв вид гъбична инфекция. Също така има антибактериални и антибиотични свойства, които играят ключова роля в процеса на възстановяване.

 • Смажете два скилидки чесън и добавете няколко капки зехтин, за да направите паста. Нанесете пастата върху засегнатите области и я оставете за 30 минути. След това измийте района с хладка вода и внимателно изсушете кожата. Следвайте това лечение два пъти дневно, докато се освободите от инфекцията.
 • За да лекувате гъбична инфекция във влагалището, обвийте една скилидка чесън в марля и я поставете във влагалището за не повече от 30 минути. Използвайте това лечение веднъж дневно в продължение на няколко дни.
 • Можете също така да добавите няколко скилидки чесън към вашата храна, за да ускорите лечебния процес на всяка гъбична инфекция. Можете дори да вземете чесън добавки, но само след като се консултирате с Вашия лекар.

Кокосово масло при гъбички

Кокосово масло действа като ефективно средство за лечение на всякакъв вид гъбична инфекция, дължащо се на наличието на мастни киселини със средна верига. Тези мастни киселини работят като естествени фунгициди, които убиват гъбичките, отговорни за инфекцията.

 • Внимателно разтрийте необработеното кокосово масло върху засегнатата зона и я оставете да изсъхне сама. Повторете два или три пъти дневно, докато инфекцията се изчисти.
 • Смесват се равни количества кокосово масло и канелено масло и се нанася върху засегнатата зона.
 • Следвайте това лекарство два пъти дневно, за да контролирате растежа на инфекцията.
  За вагинална инфекция, накиснете тампон в органично кокосово масло и го поставете във влагалището. Оставете го в продължение на два часа. След като извадите тампона, изплакнете обилно с хладка вода.

Процесът се повтаря веднъж дневно, докато инфекцията не изчезне.

Свързана статияНевероятното кокосово масло за тен, за готвене и за коса

С куркума 

Куркума е добре известно естествено антисептично, антибиотично и противогъбично средство. Плюс това, лечебните му свойства улесняват бързото възстановяване и предотвратяват повторната поява на инфекцията.

 • Нанесете сока на суровия куркумен корен върху засегнатата област на кожата. Оставете го за два до три часа, след което изплакнете с хладка вода. Следвайте това лекарство два пъти дневно, докато инфекцията се изчисти.
 • Сварете една чаша мляко заедно с една чаена лъжичка куркума. Добавете малко мед и го изпийте докато е все още топла. Направете това ежедневно, за да увеличите имунната си система и да предотвратите всякакъв вид инфекция.
Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close