Ябълков пектин: Отслабване и Лечение: Над 10 ползи за здравето

Ябълков пектин приложение √ Ябълков пектин действие √ Пектин за отслабване√  Детоксикация √  Прочистване на организма с пектин

Ябълков пектин може да бъде само още една причина, поради която фразата „една ябълка на ден държи доктора далеч“ е вярна. Какво точно е пектинът? Това е комплексен въглехидрат, разтворимо влакно, което се намира в стените на растителните клетки.

Действителното количество пектин, намерено в клетките, варира от всяко растение. Като цяло съдържанието на пектин обикновено е по-високо в бобовите растения и някои плодове. Например, ябълката, грейпфрут, портокал и кайсия са известни с високи нива на пектин. Има много ползи за здравето, свързани с пектина, включително:

Докато пектинът със сигурност има редица ползи за здравето, по-специално ябълковият пектин има някои допълнителни предимства.

Хранителна информация

Пектинът е естествено влакно, което се намира в повечето растения. Ябълките и портокалите, например, са особено високи в пектина, с най-високи концентрации в кожите, сърцевините и семената. Можете да извлечете пектин от плодове или да закупите суха смес от пектин в местния магазин за здравословни храни.

Един пакет от неподсладена суха смес от пектин има около:

 • 163 калории
 • нула грама мазнини
 • нула милиграма холестерол
 • 100 милиграма натрий
 • 45 грама въглехидрати
 • 4 грама диетични фибри
 • 0,2 милиграма мед (11% DV)
 • 0,2 милиграма цинк (2% DV)
 • 0.01 милиграма манган (2% DV)

Приложение, лечение, лечебни свойства

ябълков-пектин-ползи

Основната медицинска употреба на ябълков пектин е като естествено средство за храносмилателни разстройства. Тъй като ябълковият пектин е с високо съдържание на фибри, той се използва за регулиране на движенията на червата.

Тя може да помогне на твърдите изпражнения и да намали възпалението, свързано с диария, както и да помогне с запек. Той се използва и за лечение на колит, раздразнителност на червата и други свързани с храносмилателни нарушения.

1. Ябълков пектин за сърдечно здраве

В допълнение към подпомагането на храносмилателната система, ябълковият пектин също е показал, че спомага за цялостното здраве на сърцето. При проучвания на ябълков пектин е доказано, че може да помогне за понижаване на нивата на общия холестерол и нивата на триглицеридите.

Той може да играе роля и при контролирането на нивата на кръвната захар, тъй като помага да се забави храносмилането на захари и мазнини. Интересното е, че консумацията на ябълков пектин като плод е показала, че осигурява по-големи ползи, отколкото само чрез добавка. ( изследване )

2. Ябълков пектин като естествен боец на рак

Друго интересно проучване на ябълков пектин потвърждава още една причина защо този плод е толкова полезен и важен. Както се оказва, пектинът предпазва от рак. Докато ползите от ябълков пектин са известни от известно време, това специално проучване разкрива как пектинът работи специално в борбата с раковите клетки.

Изследователски екип от Института по изследване на храните в Норуич, Англия, откри, че веществото в пектина се свързва с туморен протеин, наречен галектин 3.

Галектин 3 позволява на раковите клетки да се отделят от туморите и да се залепят отново на друго място, фактор за разпространението на рака. Но пектинът блокира активността на галектин 3 и по този начин може да предотврати прогресирането на рака в тялото.

3. Пектин и отслабване

ябълков-пектин-отслабване

С потенциала за управление на кръвната захар и забавяне на изпразването на стомаха, пектинът може да помогне при загуба на тегло.

Фибрите трябва да формират част от диетата за всеки, който иска да отслабне. Текущите указания за диетата предполагат, че фибрите могат да помогнат на :

 • Намаляне на теглото
 • Намалете дневния прием на енергия
 • Увеличете ситостта след хранене
 • Потенциално подобрява състава на тялото

Като водоразтворим източник на влакна, пектинът има потенциал да постигне всичко това, както и да ви помага да абсорбирате основни хранителни вещества, за да стимулирате здравето и да отслабнете.

Проучванията – Може ли ябълковият пектин да помогне при отслабване ? 

Едно мащабно проучване на 29 доброволци, публикувано през 2014 г., разглежда ефектите от 10 г различни пиктограми на основата на пектин. Те искаха да видят ефекта си върху апетита и енергийния прием .[проучване]

Те открили, че апетитът е намален в някои добавки с пектин, но без разлика в енергията. Това означава, че изследваните субекти се чувстват по-сити, когато поглъщат същото количество калории – определено полезни за отслабване.

Това, което откриха, беше, че по-големите видове пектин (както се срещат в храни като ябълките) помогнали за отслабването .

Друго изследване, отново публикувано от същия изследователски екип, установява, че както насищането, така и енергийният прием са повлияни положително дори след еднократна доза пектин.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

4. Висок източник на фибри

Пектиновите влакна са нещо повече от регулатор – те са богати на фибри,  чрез което е водоразтворимо и помага за понижаване на холестерола и увеличава храносмилането. Като разтворимо влакно, пектинът работи чрез свързване с мастни вещества в храносмилателния тракт, включително холестерол и токсини, и стимулира тяхното елиминиране.

Това означава, че пектинът е от полза за способностите на организма за детоксикация, помага за регулирането на използването на захарта и холестерола от организма и подобрява здравето на червата и храносмилането.

Проучване от 2014 г., публикувано в Американското списание за храни и ползи , установи, че пектинът намалява степента на усвояване на липидите, което се дължи на неговите свързващи взаимодействия със специфични стомашно-чревни компоненти.

Липидното храносмилане е, когато големи мастни капки се раздробяват на по-малки капчици. Това улеснява смилането на ензима, смилащ мазнините, наречен панкреатична липаза. Това помага на тялото ви да разгражда мазнините в мастни киселини.

5. Намалява холестерола

Пектинът е водоразтворимо влакно, което може да свързва холестерола в червата, като по този начин предотвратява абсорбцията му в кръвния поток. Изследванията показват, че подходящата доза за висок холестерол е 15 грама пектин на ден.

Пектинът може да се консумира директно от храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци и семена; плюс това, че тези здравословни храни са известни като понижаване на холестерола, поради общото съдържание на фибри.

Изследване от 1998 г., публикувано в “ Вестник на физиология и биохимия“, показва, че поглъщането на пектин води до намаляване на нивата на холестерола в черния дроб и серума, както и до увеличаване на съдържанието на отпадъци.

6. Контролира диарията

Пектинът увеличава вискозитета и обема на изпражненията; следователно, тя обикновено се използва за естествен облекчение на запек и диария. Проучване от 2001 г., проведено в Центъра за изследване на здравето и населението в Бангладеш, оценява полезните чревни ефекти на диетичните фибри от зелен банан или пектин при деца с персистираща диария.

В проучването 62 момчета, на възраст 5-12 месеца, получават произволно диета, базирана на ориза, която съдържа или зелен банан, пектин или ориз само. След седем дни се измерва теглото и консистенцията на изпражненията, честотата на повръщане и прочистване и продължителността на заболяването.

На третия ден след лечението значително повече деца се възстановяват от диария, получаваща пектин или банани, отколкото другите, а на четвъртия ден тези пропорции продължават да се увеличават.

7. Лекува диабета

Пектин е известно, че забавя активността на ензимите, които разграждат нишестета и захар. Поглъщането на въглехидрати и захари се забавя поради съдържанието на фибри в пектините; това помага за предотвратяване на шпайкове на кръвната захар, които причиняват непоносимост към глюкоза, повишаване на теглото и диабет.

Проучване от 1988 г., публикувано в Американски вестник за клинично хранене, оценява ефекта от поглъщането на пектин върху 12 неинсулинозависими пациенти с диабет тип 2.

Участниците са тествани за тяхното изпразване в стомаха, глюкозния толеранс и хормонните реакции, след като бяха поставени на диета с 2400 калории с ниско съдържание на фибри в продължение на две седмици, последвани от четири седмици добавка с 20 грама ябълков пектин.

8. Детокцикация на тялото

Спомняте ли си като дете, че често са ви казвали: „една ябълка на ден задържа лекар“?

Ябълките са мега добри за вас. Ябълките са една от най-здравите храни на планетата. Всъщност те често се наричат „хранителна електроцентрала“.

Високо в витамините С, Е и К, както и в B-комплекс, ябълките са голям източник на полифеноли (действат като антиоксиданти) и пектин (помага за очистването на кръвоносните съдове и предотвратява натрупването на плаки). Освен това, те са богати на желязо, калий, фосфор, калций, биотин и фолиева киселина. Сега знаете защо телата ни толкова много ги обичат.

Свързана статияПочистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

Как да използвате Ябълков пектин ?

Пектинът е вещество, което се използва за втвърдяване на конфитюри и желета,.

Изследователите посочват, че докато процесът на правене на конфитюр може да активира „добрите“ ефекти на пектина и да осигури известна защита, високото съдържание на захар и добавките в търговските конфитюри най-вероятно ще противодейства на ползите (добра причина за избор на плодове конфитюр).

За да увеличите още повече дозата си и особено да извлечете ползи като защита от сърдечно-съдови увреждания, хипертония и рак, отидете в магазина за здравословни храни и разгледайте избора на добавки от пектин. Можете също така да получите пектин, който помага за вас, като правите чревно почистване, което съдържа пектин – или използвайки такава формула като част от ежедневната програма за хранене.

Leave a comment