Бяло течение – Причини и лечение на Бяло течение: Кога е опасно ?

Какво е бяло течение. Причини за бяло течение. Лечение на бяло течение. При бременност. Преди цикъл. Глобули. Лечение с Розалгин. Бял равнец. Ябълков оцет. Цитросепт

Вагиналното отделяне е най-често нормално и редовно събитие. Има обаче някои видове , които могат да показват инфекция. Неправилното изхвърляне може да бъде бяло, кафяв, жълто или зелено, да се натрупа в консистенция или да има неприятна миризма.

Анормалното отделяне обикновено е причинено от дрожди или бактериална инфекция. Ако забележите каквото и да е освобождаване, което изглежда необичайно или неприятно миришещо, трябва да посетите Вашия лекар за диагноза и лечение.

Вагинално течение

Има няколко различни видове вагинално течение. Тези типове са категоризирани въз основа на техния цвят и последователност. Някои видове изхвърляне са нормални, но други могат да показват основно състояние, което изисква лечение.

1. Бяло

Малко бяло течение, особено в началото или в края на менструалния цикъл, е нормално. Въпреки това, ако разтоварването е придружено от сърбеж и има гъста, подобна на извара консистенция или външен вид, това не е нормално и се нуждае от лечение. Този тип изхвърляне може да е признак за инфекция с дрожди.

2.Чисто и водно

Ясното и водно изхвърляне е напълно нормално и може да се случи по всяко време на месеца. То може да бъде особено тежко след тренировка.

Когато изхвърлянето е ясно, но е еластично, а не водно, това показва, че вероятно сте в овулация. Това е нормален тип изпускане.

3. Кафяво

Кафяво или кърваво изпускане обикновено е нормално, особено когато се появява по време на или непосредствено след Вашия менструален цикъл. Закъснението в края на периода може да изглежда кафяво, вместо червено. Възможно е също така да изпитате малко количество кърваво освобождаване между периодите, което се нарича зацапване.

4. Кърваво

Ако усещането се появява по време на нормалното време и неотдавна сте имали секс без защита, това може да е признак за бременност. Откриването по време на ранна фаза на бременност може да бъде признак на спонтанен аборт, така че трябва да бъде обсъден с Вашия лекар.

Свързана статияСимптоми на бременност: Топ 17 ранни признаци на бременност

В редки случаи кафявото или кърваво течение може да бъде признак за напреднал рак на шийката на матката. Ето защо е важно да се проведат ежегоден тазов изпит и тест за патогени, при които вашият гинеколог ще провери за цервикални аномалии.

Причини за бяло течение

снимка: metro.co.uk

Причини

Нормалното вагинално изхвърляне е здравословна телесна функция и това е начинът на вашето тяло за почистване и защита на вагината. Това е нормално за освобождаване по време на упражнения, сексуална възбуда, овулация, противозачатъчни хапчета и емоционален стрес.

Анормалното вагинално изхвърляне обаче обикновено се причинява от инфекция.

1.Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е бактериална инфекция и е доста често срещана. Тази инфекция причинява увеличен вагинален дебит, който има силен, лош мирис, въпреки че в някои случаи не предизвиква симптоми. Жените, които получават орален секс или имат няколко сексуални партньори, имат повишен риск от придобиване на тази инфекция.

2.Трихомониаза

Това е друг вид инфекция, но това причинява протозоа (едноклетъчен организъм). Инфекцията обикновено се разпространява чрез сексуален контакт, но може да се сключи и чрез споделяне на кърпи или бански костюми. Тази инфекция води до жълто или зелено отделяне, което има неприятен мирис. Болката, възпалението и сърбежът също са често срещани симптоми, въпреки че някои хора не изпитват никакви симптоми.

4.Гъбична инфекция

Гъбичната инфекция е гъбична инфекция, която произвежда бели, подобно на извара, в допълнение към изгаряне и сърбеж усещания. Наличието на дрожди във влагалището е нормално, но неговият растеж може да се размножава извън състава.

Следното може да увеличи вероятността от гъбични инфекции:

Влагалищни гъбички

Инфекциите с гъбички обикновено се причиняват от свръхрастеж на вид гъбички, наречени Кандида, известни също като дрожди. Малки количества дрожди и други организми обикновено се срещат във вагината, както и в устата и храносмилателния тракт. Инфекциите се появяват, когато балансът на организмите във вагината ви се разстрои и количеството дрожди расте твърде много, причинявайки инфекция.

Свързана статияГъбички по половите органи

Инфекциите с мая са най-вероятно да бъдат забележими точно преди или непосредствено след менструалния си период. Някои видове инфекции на „дрожди“ са по-трудни за лечение и са причинени от други видове. Гъбичките може да предизвикат бяло течение.

При бременност

Нормално ли е вагиналното отделяне по време на бременност?

Да, това е напълно нормално, започвайки от ранната бременност до раждането на бебето ви. Това, което забелязвате, вероятно е левкорея – без мирис или леко миришещо бяло течение, което може да сте имали, преди да забременеете. Сега имате много повече, защото тялото ви произвежда повече естроген и повече кръв тече в областта около вагината.

Това освобождаване се състои от секрети от шийката на матката и влагалището, старите клетки и нормалните вагинални бактерии. Здравословно вагинално разреждане обикновено е:

 • Ясен до млечнобяло.
 • Тънка до дебела или подобна на слуз.
 • Без мирис или леко мирис.

Вероятно ще забележите и повече вагинално освобождаване,  при тежък физически труд, въпреки че е вероятно да изглежда малко по-различно от потока, с който сте свикнали.

С миризма

Вагиналното отделяне може да варира в цвят от ясен до сив, жълт, зеленикав или млечнобял и може да има неприятна миризма. Симптомите и характерът на вагиналния дебит зависят от специфичното състояние, което е причина за изхвърлянето. Причините за миризмата в бялото течение, може да са в резултат на:

 • Бактериална вагиноза: Не всички жени с бактериална вагиноза ще имат симптоми, но бактериалната вагиноза обикновено предизвиква течност, която е тънка и сиво-бяла на цвят. Обикновено това е придружено от мръсна, мръсна миризма.
 • Трихомонас: Инфекцията, причинена от Trichomonas, предизвиква пенливо, жълто-зелено вагинално изпускане със силна миризма. Свързаните симптоми могат да включват дискомфорт по време на полов акт и уриниране, както и дразнене и сърбеж на гениталната област на жената.
 • Гонорея: Гонореята може да не причини симптоми при половината от заразените жени, но също така може да причини изгаряне с уриниране или често уриниране, жълтеникаво вагинално изпускане, зачервяване и подуване на гениталиите и изгаряне или сърбеж на вагиналната област.
 • Хламидия: Както гонореята, инфекцията с хламидиа може да не причини симптоми при много жени.

Други могат да получат повишено бяло течение, както и симптомите на инфекция на пикочните пътища, ако се използва уретрата.

Вагинална инфекция

Вагиналната гъбична инфекция обикновено се свързва с дебела, бяла вагинална течност, която може да има структурата на извара. Изпускането обикновено е без мирис. Други симптоми могат да включват изгаряне, болка и болка по време на уриниране или сексуален контакт.

Преди цикъл

Това нормално ли е бялото течение преди цикъл?

Повечето жени изпитват редица различни видове изхвърляне през целия им менструален цикъл.

Можете да произвеждате около една чаена лъжичка дебела или тънка, без мирис слуз всеки ден и цветът може да се промени от бял до ясен до кафяв. Може да не го осъзнаете, но това, което виждате, не е напълно случайно. Различните цветове и текстури са свързани с хормоните ви и какво се случва в тялото ви по онова време.

Ето още за това защо бихте могли да видите бяло течение преди вашия период, какви други видове заустване означават и кога трябва да се обърнете към Вашия лекар.

Какво го причинява?

Бялото течение което може да видите преди периода, е известно като левкорея. Това е изпълнено с течности и клетки, които се отделят от вагината ви и дори може да изглежда малко бледо на моменти.

Тази част от менструалния Ви цикъл се нарича лутеална фаза. Това е, когато хормона прогестерон върхове в тялото ви. Когато естрогенът е господстващият хормон, течността е склонна да е ясна, разтеглива или водна. Прогестеронът, от друга страна, превръща слузта в облаци.

Някои жени използват освобождаването като начин за проследяване на потенциалната плодовитост. Това е известно като естествена стратегия за семейно планиране или метод за осведоменост за фертилността.

Тънката, еластична слуз се счита за плодородна, както се случва около времето, когато вашето яйце може да бъде освободено. Бялото, дебело разреждане се счита за инфертилна цервикална слуз. Това има смисъл, тъй като най-често виждате този вид слуз, когато вече не сте плодовит – между овулацията и началото на Вашия период.

Кандидоза

Вулвовагиналната кандидоза се дължи на свръхрастеж на дрожди във влагалището, най-често C албиканс. Около 20% от бременните жени на възраст 15-55 години прибягват С албиканс във влагалището без никакви симптоми.

Естрогенът кара обвивката на вагината да узрее и да съдържа гликоген, субстрат, на който C albicans процъфтява. Симптомите често се появяват през втората половина на менструалния цикъл, когато има и повече прогестерон. Липсата на естроген прави по-рядко разпространение на вулвовагиналната кандидоза при по-млади и по-стари жени в постменопауза.

Те се наблюдават при 10-20% от жените с повтаряща се вулвовагинална кандидоза.

Ешерихия коли

Ешерихия коли  са докладвани като един от най-честите организми, открити в гениталния тракт на не-бременни (9-28%) и бременни жени (24-31%). Вагиналните Ешерихия коли(VEC) щамове се считат за резервоар в вагинално и / или ендосервично колонизиране при бременни жени и важна стъпка в развитието на пикочните пътища, интраамниотични и пуерперални инфекции чрез фекално-вагинално-уринарни / неонатална „трансмисия .

Хистологично, субклинично или клинично диагностициран хориоанионит е акушерска инфекция, причинена главно от възходящи микроорганизми от влагалището, които могат да доведат до усложнения при майката или фетуса, включително следродов ендометрит, бактериемия или сепсис. Ешерихия коли се счита, че обикновено участва в тези инфекции въпреки тяхната полимикробна чувствителност. Тя може да бъде причина за бяло течение.

Сърбеж

Жлезите в шийката на матката и стените на влагалището обикновено създават ясна слуз. Това е много често срещано сред жените в детеродна възраст.

 • Тези секрети може да станат бели или жълти при излагане на въздуха.
 • Количеството произведена слуз варира по време на менструалния цикъл, тъй като нивата на хормоните в тялото се променят.
 • Следните фактори могат да увеличат количеството на нормалното вагинално освобождаване:
 • Овулацията (производството и отделянето на яйцеклетка от яйчника в средата на менструалния цикъл)
 • бременност
 • Сексуално вълнение

Различните видове инфекции могат да причинят сърбеж или необичайно отделяне във влагалището. Анормалното отделяне се характеризира с ненормален цвят (кафяв, зелен) и мирис. Това е свързано с сърбеж или дразнене.

Лечение на бяло течение

Как се лекувате ще зависи от това, което причинява проблема. Например, гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични лекарствени средства, въведени във влагалището в кремообразна или гел форма. Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотични хапчета или кремове. Трихомониазата обикновено се лекува с лекарството метронидазол (Flagyl) или тинидазол (Tindamax).

Ето някои съвети за предотвратяване на вагинални инфекции, които могат да доведат до необичайно отделяне:

 • Поддържайте вагината чиста, като редовно измивате с лек, лек сапун и топла вода.
 • Никога не използвайте ароматизирани сапуни и женски продукти или душ. Също така избягвайте женските спрейове и балонните бани.
 • След като отидете в банята, винаги избършете отпред назад, за да предотвратите появата на бактерии във влагалището и да причинят инфекция.
 • Носете 100% памучни гащета и избягвайте прекалено плътно облекло

Лекарства

Тук ще ви запознаем с най-често използваните лекарства за бяло течение.

Розалгин

Розалгин има активна съставка бензидаминов хидрохлори. При локално приложение той прониква в кожата и мукозната повърхност и подобрява състоянието на възпалените тъкани.

Розалгин е предназначен за вагинален душ.

Като душ за тази цел, използвайки обикновена душ. Канюлата се поставя във влагалището и съдържанието на бутилката се изпомпва. След инжектиране на разтвора дюза се отстранява от вагината.

Възстановеният разтвор може да се използва без душ за почистване на външните сексуални части.

Колко често приложените Розалгин ?

По принцип правете една или две вагинални промивки дневно в продължение на 10 дни.

Гино-дактарин

Гино-дактарин е лекарство, използвано за лечение на вагинални гъбични инфекции. Активната съставка миконазол убива различни видове гъбички и дрожди. Гино-дактарин е предназначен за локално приложение. Това означава, че лекува инфекцията при източника.

В повечето случаи симптомите ще се подобрят след няколко дни. Гино-дактарин е лекарство, което се дава само с рецепта.

Гино-дактарин се използвани за лечение на вагинални гъбични инфекции. Тези видове инфекции са много чести и често се характеризират с увеличаване на бялото изхвърляне от влагалището и дразнене или сърбеж в областта на вагината / лапите.

Те могат да възникнат, когато вагиналната флора се наруши, например поради менструация или използването на чорапогащници или парфюмирани сапуни. Гино-Дактарин убива гъбичките и дрождите, причиняващи инфекцията, като по този начин е много ефективен при елиминирането на симптомите.

Глобули

Важно за използването на глобули при бяло течение, е да знаете каква е причината. Консултирайте се първо с лекар, преди да закупите.

Свързана статия: Вагинални глобули: Видове и действие – При бяло течение и гъбички

Ако сте диагностицирани с вагинит, поддържайте гениталната област чиста и суха. Вместо вани вземете душове. Това също така ще помогне за предотвратяване на бъдещи инфекции. Не използвайте душ или използвайте спрейове или прахове за женска хигиена, докато сте лекувани. Нямате сексуални отношения докато се лекувате.

Билки при бяло течение

Билковите лекарства не могат трайно да спрат вагиналното освобождаване, при то тежки случаи, но те могат да помогнат за облекчаване на прекомерното вагинално изхвърляне.

Джинджифил

Много ефикасен за отстраняване на примесите от тялото. Сварете една супена лъжица сух джинджифил прах в чаша вода. Намалете количеството вода наполовина. Извадете от топлина. Налягайте подготовката и я пийте за 2 до 3 седмици.

Малинов лист

Според проучвания листата от малини са популярен стимулант на матката с стягащи и тонични свойства, използвани за облекчаване на прекомерното вагинално изпускане.

Стягащите и стимулиращи свойства на листата от малина помагат за укрепване и тонизиране на маточните и тазовите мускули, като релаксират и успокояват матката. Herbs2000.com заявява, че листата малина често се използват в чайове. Препоръчителният начин за консумиране на листа от малина е да се налива 1 чаша вряла вода над 1 до 2 ч.л. от малина трева и стръмен за 10 до 15 минути.

Бял равнец

Белият равнец полезен при вагинални инфекции или нередовно изпразване, както и при петна между периодите. В България бял равнец е считана  от нашите баби, като една за една от-най полезните  за женското здраве. Той успешно се справя и с бяло течение.

Рецептата е много просто: трябва да сварите бял равнец, да го оставите малко да изстине и след това да си направите промивка. Тази процедура може да се повтаря.

Тетра

Не знаем, дали знаете, но тетрата често се използва при възпаления, прилага се при гъбички на краката, но също така и при бяло течение.

Ако имате бяло течени или гъбички по тялото, то трябва да се сдобиете с тетра. Приложението е същото, както при белият равнец – правят се промивки с нея.

Бял божур

Корените на божурите имат леки противовъзпалителни, седативни, диуретични и аналгетични свойства, които могат да помогнат за успокояване на прекомерното вагинално изхвърляне чрез регулиране на хормоните на жената.

Бели божури са също използвани за предотвратяване на спонтанен аборт и лечение на различни гинекологични проблеми. DigHerbs.com заявява, че препоръчителната количество от бели божури е 4 мг от корена, взета три пъти на ден.

Свещички

Лечението на бяло течение, може да бъде извършено с глобули , вагинални таблетки, или свещички след като лекар е запознат с диагнозата и ви ги е предписал. Най-често употребяваните за бяло течение са клиотримазол,  гино-певарил, полижинакс,  и др.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се счита за полезен за лечение на бялото течение. То помага да възстановите естествения баланс на pH на организма. Също така, неговите киселинни и антисептични свойства спомагат за възстановяване на киселинното качество на вагиналната флора и намаляване на влагалищния мирис.

 • Смесват се равни количества дестилирана вода и суров, нефилтриран ябълков оцет. Използвайте го като вагинално измиване веднъж или два пъти на ден в продължение на няколко дни.
 • Можете също така да пиете чаша вода, смесена с една или две супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет веднъж дневно.

Забележка: Въпреки, че се счита за ефективен от много други, душът се подкрепя от малко или никакви научни доказателства и дори се препоръчва, тъй като може да наруши естествения баланс на бактериите във влагалището.

Сминдух семена

Семена от сминдух допринасят за подобряване на нивото на рН във влагалището и също се смята, че влияят върху нивата на естроген. Освен това семената работят като естествен имуностимулатор.

 • Потопете една чаена лъжичка семена от сминдух във вода през нощта. На следващата сутрин, затоплете водата и добавете половин чаена лъжичка мед. Пийте го на празен стомах.
 • Като алтернатива, заврете две супени лъжици семена от сминдух в четири чаши вода в продължение на 30 минути. Оставете да го да се охлади. Използвайте тази вода като вагинално измиване три или четири пъти дневно, докато симптомите поевтинеят

Банани

Бананите също са естествени вътрешни средства за вагинални инфекции, които трябва да използвате. Този   плод е много полезен за подпомагане на храносмилането и ще излекува ефикасно вагиналното освобождаване, ако го направите правилно по следния начин:

 • Просто яжте банани всеки ден, за да получите най-добрия резултат.
 • Като алтернатива можете да комбинирате няколко супени лъжици бонбони от палмира и няколко супени лъжици сок от банани и я вземете веднъж на ден.

Чесън

Чесънът се счита за един от най-мощните естествени антибиотици. Неговите активни съставки премахват стотици вируси, бактерии и гъби, които могат да причинят инфекции.
Чрез консумирането на чесън всеки ден премахвате миризмите, причинени от дрожди, без да променяте рН на вагината.

Съставки

 • 1 скилидка чесън
 • 1 чаша вода (200 ml)

Какво трябва да направиш?

 • Счупете суровата скилидка чесън и я добавете в чаша топла вода.
 • Оставете го за 10 минути и го изпийте като чай.
 • Ако е възможно, правете това всеки ден на празен стомах за най-малко две седмици.

Цитросепт

Както за убиването на дрожди и гъбични патогени, Цитросепт пълен с важни витамини и минерали. Те са особено полезни по време и след вашето лечение за лечение на Кандидоза, тъй като те помагат да се стимулира имунната ви система и да се намали вероятността от повторна инфекция.

Също така помага да се поправят всички чернодробни клетки, които може да са били повредени в процеса на детоксикация. Ако причината за бяло течение е Кандида, то започнете прием 2 пъти на ден по 10 капки.

Leave a comment