12 Популярни хапчета и добавки за отслабване и отзивите за тях

Има много различни решения за отслабване.

Това включва всички видове хапчета, лекарства и природни добавки.

Те твърдят, че ви помагат да отслабнете или поне да улесните отслабването, комбинирано с други методи.

Те са склонни да работят чрез един или повече от тези механизми:

  1. Намалете апетита, което ви кара да се чувствате по-пълно, за да ядете по-малко калории
  2. Намалете абсорбцията на хранителни вещества като мазнини, което ви кара да приемате по-малко калории
  3. Увеличете изгарянето на мазнините, което ви кара да изгаряте повече калории

Тук са 12-те най-популярни хапчета за отслабване и добавки, разгледани от науката.

1. Екстракт от Гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа

Екстракт от Гарциния камбоджа стана популярна в цял свят, след като бе представена на шоу д-р Оз през 2012 година.

Това е малък, зелен плод, оформен като тиква.

Кожата на плода съдържа хидроксицитонова киселина (HCA). Това е активната съставка в екстракта Гарциния камбоджа, който се продава на пазара като хапче за диета.

Как действа: Изследванията върху животни показват, че могат да инхибират ензима, произвеждащ мазнини в организма, и да увеличат нивата на серотонин, като потенциално помагат за намаляване на апетита (1).

Ефективност: Едно проучване със 130 души сравнява Гарциния камбоджа с хапче. Няма разлика в теглото или телесните мазнини в проценти между групите.

Преглед от 2011 г., който разглежда 12 проучвания върху Garcinia cambogia, показва, че средно причинява загуба на тегло от около 2 килограма (0,88 кг) в продължение на няколко седмици .

Странични ефекти: Няма съобщения за сериозни нежелани реакции, но някои съобщават за леки проблеми с храносмилането.

Важно: Въпреки че Гарциния камбоджа може да причини скромна загуба на тегло, ефектите са толкова малки, че вероятно няма да бъдат забележими.

2.  Термогенен фетбърнър ( Hydroxycut)

Термогенен-фетбърнър

Hydroxycut е бил използван в продължение на повече от десетилетие и в момента е един от най-популярните добавки за отслабване в света.

Има няколко различни типа, но най-често се нарича „Hydroxycut“.

Как действа: Съдържа няколко съставки, за които се твърди, че помагат при отслабване, включително кофеин и няколко растителни екстракта.

Ефективност: Едно проучване показа, че причинява загуба на тегло от 21 кг (9,5 кг) за период от 3 месеца (2).

чай-за-отслабване-90-дни-min

Странични ефекти: Ако сте чувствителни към кофеин, може да получите тревожност, треперене, гадене, диария и раздразнителност.

Важно: За съжаление, има само едно проучване за тази добавка и няма данни за дългосрочна ефективност. Необходими са повече изследвания.

3. Кофеин

Кофеин-отслабване

Кофеинът е най-често употребеното психоактивно вещество в света.

Намира се естествено в кафе, зелен чай и тъмен шоколад и се добавя към много преработени храни и напитки.

Кофеинът е известен бустер на метаболизма и често се добавя към хранителни добавки за отслабване.

Как действа: Краткосрочните проучвания показват, че кофеинът може да увеличи метаболизма с 3-11% и да увеличи изгарянето на мазнините с до 29% (3).

Ефективност: Има и някои проучвания, които показват, че кофеинът може да причини скромна загуба на тегло при хората .

Нежелани реакции: При някои хора, високите количества кофеин могат да причинят безпокойство, безсъние, треперене, раздразнителност, гадене, диария и други симптоми. Кофеинът също е пристрастяващ и може да намали качеството на съня ви.

Наистина не е необходимо да приемате добавка или хапче с кофеин в него. Най-добрите източници са качественото кафе и зеления чай, които също имат антиоксиданти и други ползи за здравето.

Важно: Кофеинът може да увеличи метаболизма и да подобри изгарянето на мазнините в краткосрочен план. Въпреки това, толерантността към ефектите може да се развие бързо.

4. Орлистат (Alli)

Орлистат-Alli

Орлистат е фармацевтично лекарство, продавано без рецепта под името Али, и по предписание като Xenical.

Как действа: Това хапче за отслабване работи, като потиска разпадането на мазнините в червата, което ви кара да приемате по-малко калории от мазнини.

Ефективност: Според голям преглед на 11 проучвания, орлистат може да увеличи загубата на тегло с 6 кг (2,7 кг) в сравнение с хапче (4).

Други ползи: Орлистат намалява леко кръвното налягане и намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 37% в едно проучване .

Нежелани реакции: Това лекарство има много странични ефекти от храносмилането, включително разхлабени мастни изпражнения, метеоризъм, чести движения на червата, които са трудни за контрол и други. Той може също така да допринесе за недостиг на мастноразтворими витамини, като витамини А, D, Е и К.

Обикновено се препоръчва да се следва диета с ниско съдържание на мазнини, докато се приема орлистат, за да се сведат до минимум нежеланите реакции.

Важно: Орлистат, известен също като Alli или Xenical, може да намали количеството мазнини, които абсорбирате от диетата и да ви помогне да отслабнете. Има много странични ефекти, някои от които са изключително неприятни.

5. Малинов кетон

Малинов кетон

Малина кетон е вещество, намерени в малини, което е отговорно за тяхната отлична миризма.

Една синтетична версия на кексоните от малини се продава като добавка за отслабване.

Как действа: В изолирани мастни клетки от плъхове кетоните от малини увеличават разграждането на мазнините и повишават нивата на хормона, наречен адипонектин, за който се смята, че е свързан със загуба на тегло (5).

Ефективност: Няма едно проучване върху маточините кетони при хора, но едно изследване на плъхове, използващо масивни дози, показва, че те намаляват наддаването на тегло.

Нежелани реакции: Те могат да причинят алергия, ако имате такава от малини.

Важно: Няма доказателства, че кетоните от малини причиняват загуба на тегло при хора, а проучванията при плъхове, показващи, че работят, използват масивни дози.

6. Екстракт от зелено кафе

Екстракт-от-зелено-кафе-600x450

Зеленото кафе на зърна са обикновени кафе на зърна, които не са печени.

Те съдържат две вещества, за които се смята, че спомагат за отслабване, кофеин и хлорогенна киселина.

Как действа: Кофеинът може да увеличи изгарянето на мазнините, а хлорогенната киселина може да забави разграждането на въглехидратите в червата.

Ефективност: Няколко изследвания на хора са показали, че екстрактът от зелен екстракт от кафе може да помогне на хората да отслабнат (6).

Преглед на 3 проучвания установи, че добавката е накарала хората да загубят още 5,4 кг (2,5 килограма) от плацебо, хапче.

Други ползи: Екстрактът от зелен екстракт от кафе може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар и да намали кръвното налягане. Също така има високо съдържание на антиоксиданти (22, 23, 24, 25).

Странични ефекти: Може да предизвика същите странични ефекти като кофеина. Хлорогенната киселина в нея също може да причини диария, а някои хора може да са алергични към зелените кафе на зърна.

Важно: Екстракт от зелено кафе може да причини скромна загуба на тегло, но имайте предвид, че много от проучванията са спонсорирани от индустрията.

7. Глюкоманан

Глюкоманан

Глюкомананът е вид фибри, които се намират в корените на разтение, наречен също конжак.

Как действа: Глюкомананът поглъща вода и става гелообразен. Той „седи“ в червата и насърчава чувството на пълнота, което ви помага да ядете по-малко калории (7).

Ефективност: Три проучвания на хора показват, че глюкоманан, комбиниран със здравословна диета, може да помогне на хората да загубят тегло от 8-10 килограма (3,6-4,5 кг) за 5 седмици (28).

Други ползи: Глюкомананът е влакно, което може да нахрани благоприятните бактерии в червата. Той също така може да намали кръвната захар, холестерола в кръвта и триглицеридите и е много ефективен срещу запек .

Нежелани реакции: Може да причини подуване на корема, метеоризъм и меки изпражнения и да се намесва в някои перорални лекарства, ако се приемат едновременно.

Важно е да вземете глюкоманан около половин час преди хранене с чаша вода.

Важно: Изследванията показват, че влакнестият глюкоманан, когато се комбинира със здравословна диета, може да помогне на хората да отслабнат. Това също води до подобрения в различните здравни маркери.

8. Мератрим

 Мератрим-отслабване

Мератрим е относително новодошъл на пазара на хапчета за отслабване.

Това е комбинация от два растителни екстракта, които могат да променят метаболизма на мастните клетки.

Как действа: Твърди се, че е по-трудно да се умножат мастните клетки, да се намали количеството мазнини, които те вземат от кръвообращението, и да им помогне да изгорят съхраняваните мазнини.

Ефективност: Досега е направено само едно проучване за Meratrim. Общо 100 затлъстели хора бяха поставени на строга диета с 2000 калории, или с Meratrim, или със сляпо хапче (8).

След 8 седмици групата Meratrim е загубила тегло от 5 килограма (5,2 килограма) и е разположена на 4,7 инча (11,9 см) от талията си. Те също така имат подобрено качество на живот и намалена кръвна захар, холестерол и триглицериди.

Нежелани реакции: Не са съобщавани никакви нежелани реакции.

За подробен преглед на Meratrim, прочетете тази статия.

Важно: Едно проучване показа, че Meratrim причинява загуба на тегло и има редица други ползи за здравето. Изследването обаче е спонсорирано от индустрията и са необходими повече изследвания.

9. Екстракт от зелен чай

Екстракт-от-зелен-чай-отслабване

Екстрактът от зелен чай е популярна съставка в много добавки за отслабване.

Това е така, защото много изследвания са показали основните антиоксиданти в него, EGCG, за подпомагане на изгарянето на мазнините.

Как действа: Известно е, че екстрактът от зелен чай повишава активността на норепинефрин, хормон, който ви помага да изгаряте мазнините (9).

Ефективност: Много изследвания на хора показват, че екстрактът от зелен чай може да увеличи изгарянето на мазнините и да причини загуба на мазнини, особено в областта на корема .

Странични ефекти: Екстрактът от зелен чай обикновено се понася добре. Той съдържа кофеин и може да причини симптоми при хора, които са чувствителни към кофеин.

Освен това, всички ползи за здравето от пиенето на зелен чай трябва да се прилагат и за екстракт от зелен чай.

Важно: Зелен чай и зелен чай екстракт може да увеличи изгарянето на мазнините леко, и може да ви помогне да губят корема мазнини.

10. Конюгирана линолова киселина

линолова-киселина-отслабване

Конюгираната линолова киселина или CLA е популярна добавка за загуба на мазнини в продължение на години.

Той е един от „по-здравите“ транс-мазнини и се среща естествено в някои мазни храни от животни като сирене и масло.

Как действа: CLA може да намали апетита, да повиши метаболизма и да стимулира разграждането на телесните мазнини (10).

Ефективност: При основен преглед на 18 различни проучвания CLA причинява загуба на тегло от около 0,2 килограма на седмица до 6 месеца .

Според друго проучване от 2012 г., CLA може да ви накара да загубите около 3 килограма (1,3 килограма) от теглото си, в сравнение с хапче.

Странични ефекти: CLA може да причини различни странични ефекти от храносмилането и може да има вредни ефекти в дългосрочен план, като потенциално допринася за мастния черен дроб, инсулиновата резистентност и повишеното възпаление.

CLA е ефективна добавка за отслабване, но може да има вредни ефекти в дългосрочен план. Малкият размер на загуба на тегло не си струва риска.

11. Форсколин

Форсколин-отслабване

Форсколин е екстракт от растение в семейството на мента, за което се твърди, че е ефективен за отслабване.

Как действа: Смята се, че повишава нивата на съединение вътре в клетките, наречено сАМР, което може да стимулира изгарянето на мазнините (11).

Ефективност: Едно проучване при 30 мъже с наднормено тегло и затлъстяване показа, че forskolin намалява телесните мазнини и увеличава мускулната маса, без да оказва влияние върху телесното тегло. Друго проучване при 23 жени с наднормено тегло не намира ефекти .

Странични ефекти: Има много ограничени данни за безопасността на тази добавка или за риска от нежелани реакции.

Важно: Двете малки проучвания за форсколин са показали противоречиви резултати. Най-добре е да се избегне тази добавка, докато не се извършат повече изследвания.

12. Бергамот / Синефрин

бергамот-отслабване

Тип портокал, наречен горчив портокал, съдържа сложния синефрин.

Синефринът е свързан с ефедрин, който е бил популярна съставка в различни формули за хапчета за отслабване.

Въпреки това, ефедринът оттогава е бил забранен като съставка за загуба на тегло от FDA поради сериозни странични ефекти.

Как действа: Синефринът споделя подобни механизми с ефедрин, но е по-малко мощен. Той може да намали апетита и значително да увеличи изгарянето на мазнините .

Ефективност: Много малко проучвания са направени за синефрин, но в много проучвания е доказано, че ефедрин причинява значителна краткосрочна загуба на тегло .

Странични ефекти: Както ефедринът, синефринът може да има сериозни нежелани реакции, свързани със сърцето. Това може да доведе и до пристрастяване.

Важно: Синефринът е доста мощен стимулант и вероятно е ефективен за отслабване в краткосрочен план. Въпреки това, нежеланите реакции могат да бъдат сериозни, така че това трябва да се използва само с изключителна предпазливост.

Лекарства с рецепта

Освен това има много хапчета за отслабване с рецепта, за които е доказано, че са ефективни.

Най-често срещаните са Contrave, Belviq, Phentermine и Qsymia.

Според скорошно проучване през 2014 г., дори и хапчетата за отслабване с рецепта не работят толкова добре, колкото бихте се надявали.

Средно, те могат да ви помогнат да загубите до 3-9% от телесното тегло в сравнение с хапче (47).

Имайте предвид, че това е само, когато се комбинира със здравословна диета за отслабване. Те са неефективни сами по себе си и едва ли са решение за затлъстяване.

Да не говорим за техните странични ефекти.

Коя добавка за отслабване да изберем ?

От 12-те, те са ясните победители, с най-силните доказателства, които ги подкрепят:

  • Отслабване: Глюкоманан, CLA и орлистат (Alli)
  • Повишено изгаряне на мазнините: Кофеин и екстракт от зелен чай

Въпреки това, трябва да се внимава с Orlistat поради неприятните странични ефекти и с CLA поради вредните ефекти върху здравето на метаболизма.

Тези добавки могат да бъдат полезни, но в най-добрия случай ефектите са скромни.

За съжаление, НЕ добавка или хапче наистина работи, за загубата на тегло.

Те могат да дадат на вашия метаболизъм малко потискане и да ви помогне да загубите няколко килограма, но това е мястото, където свършва тяхното действие, за съжаление.

Спортът, намаляването на въглехидратите и храненето с повече протеини са все още най-добрите начини да отслабнете и те работят по-добре от всички хапчета за отслабване.

Статията е базирана на доказателства и анализ от експертите в сайта на healthline.com.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment