Какво представлява дископатия или лумбална дископатия? – Причини и лечение

Дископатията е най-честата болест на нервната система и заема второ място след настинка като причина за временна нетрудоспособност. Дископатията е също най-често срещаното заболяване на гръбначния стълб, гръбначния мозък и корените на гръбначните нерви.

В повечето случаи заболяването на диска възниква в резултат на множествена, често повтаряща се микротраума или физически стрес, но понякога има вродени аномалии, които благоприятстват увреждането на гръбначния мозък и нервните корени. Той се среща и в ранна възраст. Обикновено това е „нормален“ процес на износване и преждевременно „стареене“ на структурите на гръбначния стълб.

Какво представлява дископатия ?

какво-е-дископатия

Диагнозата на „дископатия“ предполага множество патологични ненормални състояния на лумбалния диск. Дискът лежи между два прешлени. Има 5 диска в лумбалния прешлен сегмент. Дискове 4 и 5 се намират между лумбалните прешлени 4 и 5. Радикулопатията предполага, че L4 нервът е притиснат, което причинява тежка болка в крака. Причината за нервните щипци може да бъде изпъкнал или херназиран диск L4-5 или дегенеративен диск.

Диагнозата на дископатията предполага, че може да имате повече от едно патологично състояние на диска, като дегенеративно дискова болест и херния диск. Диагнозата на дископатията се потвърждава от MRI изображения.

Дископатия – симптоми и лечение

Дископатията може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често срещана в сегментите на шийката на матката и долната част на гръбначния стълб. Това са преходите между подвижните (цервикални, лумбални) и фиксирани (торакални, сакрални) участъци на гръбначния стълб.

Патология

Интервертебралният диск се състои от централна сърцевина от пулп, периферен влакнест пръстен и хрущялни пластини. Неговата функция е да служи като физиологичен амортисьор на отделните елементи на гръбначния стълб и да предпазва директния контакт на костните тела на гръбначните. В млада възраст целулозната сърцевина е желатинова и нейното съдържание на вода надхвърля 80%.

Еластичността на междупрешленните дискове се поддържа от фиброзен пръстен, съставен от 10-12 концентрични слоя колагенни влакна, разположени в диагонална посока и прикрепени към хрущялните пластини. С възрастта, хроничната микротраума и натоварването се променят интервертебралните дискове.

Влакната от вътрешните слоеве на фиброзния пръстен се разкъсват и растат през сърцевината на пулпа, дискът става структуриран и прогресиращо фиброзира, разкъсват и дефекти на фиброзния пръстен, както и на хрущялните пластини на гръбначните тела.

Продължителният натиск на диска върху околните тъкани води до хипертрофия на съседни костни ръбове – и т.н. „Spikes“.

Тези процеси променят формата и размера на костните канали на гръбначния мозък и нервния му корен. Началният стадий на дископатия се изразява в раздуването на диска поради миграцията на ядрото на пулпта и излъчването на фиброзен пръстен.

Какви са симптомите  на дископатия ?

Напредналото преместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал дава типична клинична картина – силна болка, разпространяваща се в зоната на засегнатия нервен корен, евентуално с двигателни или сензорни нарушения. Началото на процеса може да бъде свързано с травма, внезапно движение или атипично положение на тялото за дълго време.

В други случаи началото може да е бавно, постепенно и незабелязано, особено в областта на шията и да се случи с главоболие (цервикална мигрена), замайване, нестабилност при ходене и др.

Болката намалява или дори изчезва при почивка в леглото, но се влошава при кашляне, кихане, напрежение по време на дефекация, дължащо се на рязкото увеличаване на налягането в CSF. Към болката са добавени и мускулна скованост от страна на гръбначния стълб, ограничена подвижност и кривина на гръбначния стълб – сколиоза.

Намалено усещане в областта на кожата, форматизация и слабост на мускулите, инервирани от съответния корен на нервите, също са типични признаци. Мускулната атрофия (намален размер на мускула) е показател за по-дълга коренна компресия.
Предните и странични дискови хернии са много по-редки и в областта на лумбалната област се срещат с болки в гърба, които се разпространяват в ингвиналните гънки и бедрата, а в областта на шията може да причини дисфагия – разстройства при преглъщане.

Страничните дискови хернии обикновено не причиняват смущения в тазовите резервоари, но поради силната болка уринирането и дефекацията може да са трудни или невъзможни. Диагнозата се потвърждава от рентгенография на гръбначния стълб, скенер (CT), магнитно резонансно изображение и миелография.

Лечение на дископатия

Видът лечение на дископатиите е един от най-спорните въпроси в съвременната медицина. Първата проява на дискова херния – локална болка в областта на шията или талията е променлива продължителност може да бъде диагностицирана с различни състояния и да се премине със или без лечение (отложено за 5-7 дни, аналгетично лечение, възпалително лечение, масаж, физиотерапия и др.).

Консервативното лечение (домашно или болнично) включва почивка, адекватна програма за двигателна активност, режим на физическа активност, укрепване на мускулатурата, аналгетично лечение, физиотерапия.
Трябва да се приложи достатъчно време (най-малко 10-15 дни) и трябва да бъде с интензивен характер, в зависимост от тежестта на симптомите и неврологичните симптоми. В над 90% от случаите това лечение има ефект. За инжектиране на аналгетични, стероидни и противовъзпалителни средства в момента се приема, че рисковете превишават благоприятните ефекти и не се препоръчват от повечето експерти.

Упражнение и физическа терапия

Програмата за упражнения е от съществено значение за облекчаване на болката на лумбалните дегенеративни дискови заболявания и е част от почти всяка програма за лечение на лумбалните. Като цяло програмата за упражнения трябва да има няколко компонента, включително:

  • Рамото се изпъва, тъй като стягането в мускулите на задната част на бедрото може да увеличи напрежението на гърба и да направи по-лошо болката, причинена от лумбалния дегенеративен диск
  • Програмата за упражняване на гръбначния стълб, като упражнения за динамична лабрадова стабилизация, където пациентите се научават да откриват своя „естествен гръбнак“, позицията, в която се чувстват най-удобни, и да поддържат тази позиция.

Топлина и лед

Нанасяне на топлина върху твърди мускули или стави, за да се увеличи гъвкавостта и диапазона на движение или да се използват ледени пакети, за да се охладят възпалените мускули, където се концентрират болезнени пламъци.

Лекарства

Редица лекарства често играят роля в цялостен план за лечение.

  • Нестероидни противовъзпалителни средства (напр. Ибупрофен, напроксен, COX-2 инхибитори) и средства за облекчаване на болката като ацетаминофен (например тиленол) помагат на много пациенти да се чувстват достатъчно добре и да се занимават с редовни дейности.
  • По-силни лекарства с рецепта, като перорални стероиди, мускулни релаксанти или лекарства за наркотична болка, също могат да се използват за краткосрочно управление на епизоди на интензивна болка и някои пациенти могат да се възползват от епидурална инжекция със стероиди.

Не всички лекарства са подходящи за всички пациенти, а пациентите ще трябва да обсъждат нежеланите реакции и възможните фактори, които биха предотвратили приемането им от лекаря си.

Какво представлява дископатия или лумбална дископатия? – Причини и лечение
3.8 (75%) 4 vote[s]

Leave a comment