9 симптоми на менопауза и 7 причини за нея

Менопаузата е времето, което отбелязва края на вашите менструални цикли. Това е диагностицирано, след като сте изминали 12 месеца без менструален цикъл. Менопаузата може да се случи през 40-те или 50-те години, но средната възраст е 51 години в България.

Менопаузата е естествен биологичен процес. Но физическите симптоми, като горещи вълни и емоционалните симптоми на менопаузата, могат да нарушат съня ви, да намалят енергията ви или да повлияят на емоционалното здраве. Съществуват много ефективни лечения, от корекции на начина на живот до хормонална терапия.

Какво представлява менопаузата?

менопауза-какво-е-това

Менопаузата се определя като състояние на липса на менструални периоди в продължение на 12 месеца. Преходът от менопаузата започва с различна продължителност на менструалния цикъл и завършва с последния менструален цикъл.

Перименопаузата е термин, който понякога се използва и означава „времето около менопаузата“. Често се използва за позоваване на менопаузалния преходен период. Това не е официално медицинско понятие, но понякога се използва за обясняване на определени аспекти на прехода от менопаузата.

„Постменопауза“ е термин, използван като прилагателно, за да се определи времето след менопаузата. Например, лекарите могат да говорят за състояние, което се среща при „жени в постменопауза“. Това се отнася за жени, които вече са достигнали менопаузата.

Менопаузата е времето в живота на жената, когато функцията на яйчниците спира и тя вече не може да забременее. Яйчникът (женски гонад) е един от двойката репродуктивни жлези при жените. Те се намират в таза, по една от всяка страна на матката. Всеки яйчник е с размера и формата на бадеми. Яйчниците произвеждат яйцеклетки (яйцеклетки) и женски хормони като естроген. По време на всеки месечен менструален цикъл едно яйце се освобождава от един яйчник. Яйцето пътува от яйчника през фалопиева тръба до матката.

Перименопаузата е различна за всяка жена. Учените все още се опитват да идентифицират всички фактори, които инициират и влияят върху този преходен период.

На каква възраст жената обикновено достига менопауза?

Менопауза-възраст

Средната възраст на менопаузата е 51 години. Въпреки това, няма начин да се предскаже кога дадена жена ще има менопауза или ще започне да има симптоми, предполагащи менопауза. Възрастта, при която една жена започва да има менструални периоди, също не е свързана с възрастта на менопаузата. Повечето жени достигат менопаузата на възраст между 45 и 55 години, но менопаузата може да се появи по-рано от 30-те или 40-те години, или може да не настъпи, докато жената не достигне 60-годишна възраст. Като грубо „правило на палеца“, жените са склонни да претърпят менопауза на възраст, подобна на тази на техните майки.

Перименопаузата, често съпътствана от нередности в менструалния цикъл, заедно с типичните симптоми на ранна менопауза, може да започне до 10 години преди последния менструален цикъл.

Колко време трае менопаузата?

Менопаузата е момент от време, а не процес – това е моментът, в който завършва последният период на жената. Разбира се, една жена няма да знае кога е настъпила тази точка, докато не е била  12 последователни месеца без период. Симптомите на менопаузата, от друга страна, могат да започнат години преди настъпването на действителната менопауза и да продължат и няколко години след това.

Какви са признаците и симптомите на менопаузата?

През месеците или годините, водещи до менопауза (перименопауза), може да се появят тези признаци и симптоми:

 • Нередовни периоди
 • Вагинална сухота
 • Горещи вълни
 • втрисане
 • Нощни изпотявания
 • Проблеми със съня
 • Промени в настроението
 • Нарастване на теглото и забавен метаболизъм
 • Изтъняла коса и суха кожа
 • Загуба на пълнота на гърдата

Симптомите, включително промените в менструацията, са различни за всяка жена. Най-вероятно ще изпитате някои нередности във вашите периоди преди да приключат. Ето още симптоми:

1. Неравномерно вагинално кървене

Нечесто вагинално кървене може да настъпи, когато жената достигне менопаузата. Някои жени имат минимални проблеми с необичайно кървене през предшестващото време до менопаузата, докато други имат непредвидимо, прекомерно кървене. Менструалните периоди (мензис) могат да се проявяват по-често (т.е. цикълът се скъсява по времетраенето) или те могат да се раздалечат по-далече (т.е. продължителността на цикъла се удължава) преди спиране.

2. Горещи вълни

Топли вълни са често срещани сред жените, претърпели менопауза. Топлата вълна е усещане за топлина, която се разпростира върху тялото и често е най-силно изразена в главата и гърдите. Горещите вълни понякога се свързва с зачервяване и понякога е последвано от потене.

3. Нощни изпотявания

Нощните изпотявания (епизоди на сълзене през нощта) понякога придружават горещи вълни. Това може да доведе до събуждане и затруднено заспиване отново, което води до невъзстановяващ се сън и дневна умора.

4. Вагинални симптоми

Вагиналните симптоми се появяват, тъй като тъканите на лигавицата на влагалището стават по-тънки, по-сухи и по-малко еластични, тъй като нивата на естроген спадат. Симптомите могат да включват вагинална сухота, сърбеж или дразнене и / или болка при полов акт (диспареуния). Вагиналните промени също водят до повишен риск от вагинални инфекции.

Свързана статия: Вагинални глобули: Видове и действие – При бяло течение и гъбички

5. Емоционални и когнитивни симптоми

Жените в перименопаузата често съобщават различни мисловни (когнитивни) и / или емоционални симптоми, включително умора, проблеми с паметта, раздразнителност и бързи промени в настроението. Трудно е да се определи точно кои поведенчески симптоми се дължат директно на хормоналните промени на менопаузата. Изследванията в тази област са били трудни поради много причини.

 

Причини за менопауза

Причини-за-менопауза

Менопаузата може да бъде резултат от:

 • Естествено намаляване на репродуктивните хормони. Докато се приближавате към края на 30-те години, вашите яйчници започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон – хормоните, които регулират менструацията – и вашето плодородие намалява. Във вашите 40-те години вашият менструален цикъл може да стане по-дълъг или по-кратък, по-тежък или по-лек и по-често или по-рядко, докато накрая – средно на 51-годишна възраст – вашите яйчници спират да произвеждат яйца и нямате повече време.
 • Хистеректомия. Хистеректомията, която премахва матката, но не и яйчниците, обикновено не причинява незабавна менопауза. Въпреки че вече нямате периоди, вашите яйчници все още освобождават яйца и произвеждат естроген и прогестерон. Но операцията, която премахва матката и вашите яйчници (обща хистеректомия и двустранна оооректомия), причинява незабавна менопауза. Вашите периоди спират незабавно и е вероятно да имате горещи вълни и други менопаузни признаци и симптоми, които могат да бъдат тежки, тъй като тези хормонални промени се появяват рязко, а не в продължение на няколко години.
 • Химиотерапия и лъчева терапия. Тези ракови терапии могат да предизвикат менопауза, причинявайки симптоми като горещи вълни по време на или скоро след лечението. Спирането на менструацията (и плодовитостта) не винаги е трайно след химиотерапия, така че мерките за контрол на раждаемостта все още могат да бъдат желани.
 • Първична яйчникова недостатъчност. Около 1% от жените преживяват менопаузата преди 40-годишна възраст (преждевременна менопауза). Менопаузата може да е резултат от първична яйчникова недостатъчност – когато вашите яйчници не успяват да произведат нормални нива на репродуктивни хормони – произтичащи от генетични фактори или автоимунни заболявания. Но често не може да се намери причина. За тези жени, хормоналната терапия обикновено се препоръчва най-малко до естествената епоха на менопаузата, за да се предпази мозъка, сърцето и костите.

Какви тестове диагностицират менопаузата?

Тъй като нивата на хормоните могат да се колебаят значително при отделна жена, дори и от ден на ден, нивата на хормоните не са надежден метод за диагностициране на менопаузата. Дори ако нивата са ниски един ден, те могат да бъдат високи на следващия ден в една и съща жена.

Няма нито един кръвен тест, който надеждно предсказва кога една жена преминава през менопаузалния преход. Следователно, понастоящем няма доказана роля за изследване на кръвта по отношение на менопаузата, с изключение на тестовете за изключване на медицински причини за нередовни менструални периоди, различни от менопаузата.

Единственият начин да се диагностицира менопаузата е да се наблюдава липсата на менструални периоди за 12 месеца при жена в очакваната възрастова група.

Какви са възможностите за лечение на менопаузата?

менопауза-лечение

Самата менопауза е нормална част от живота, а не болест, която изисква лечение. Лечението на свързаните с това симптоми обаче е възможно, ако те станат значителни или тежки.

1. Хормонално лечение и терапия за менопауза

Хормоналната терапия (ХТ), наричана още хормонална заместителна терапия (ХЗТ) или постменопаузална хормонална терапия (ПХТ), се състои от естрогени или комбинация от естрогени и прогестерон (прогестин). Хормоналната терапия се използва за контрол на симптомите на менопаузата, свързани с намаляване на нивата на естроген, като горещи вълни и вагинална сухота и НТ все още е най-ефективният начин за лечение на тези симптоми.

2. Орални контрацептиви и вагинални лечения за менопауза

Пероралните контрацептивни хапчета са друга форма на хормонална терапия, често предписана за жени в перименопауза, за лечение на неправилно вагинално кървене.

Преди лечението лекарят трябва да изключи други причини за нередовно вагинално кървене. Жените в менопаузалния преход имат тенденция да получат значително кръвотечение от пробив при прилагане на терапия с естроген. Поради това пероралните контрацептиви често се дават на жени в прехода в менопаузата, за да регулират менструалния цикъл, да облекчат горещите вълни, както и да осигурят контрацепция. Списъкът от противопоказания за орални контрацептиви при жени, преминали през прехода в менопаузата, е същият като този при жени в пременопауза.

3. Локален (вагинален) хормон и нехормонални лечения

Съществуват и локални (т.е. директно влагалището) хормонални лечения за симптомите на дефицит на вагинален естроген. Локалните лечения включват вагинален естрогенен пръстен (Estring), вагинален естрогенен крем или вагинални естрогенни таблетки. Локално и перорално лечение с естроген понякога се комбинират за тази цел.

4. Антидепресанти и други лекарства за менопауза

Антидепресантни лекарства: Класът лекарства, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и свързаните с тях лекарства, е доказано, че са ефективни при контролирането на симптомите на горещи вълни при до 60% от жените.

Други медикаменти: Оказа се, че някои други медикаменти се препоръчват за горещи вълни, въпреки че тяхната специфична цел не е лечението на горещи вълни. Всичко това може да има странични ефекти и употребата им трябва да се обсъжда и контролира от лекар. Някои от тези лекарства, за които е доказано, че спомагат за облекчаването на горещи вълни, включват лекарството срещу гадене, габапентин (клонидин) и клонидин (Catapres), лекарство, което се използва за лечение на високо кръвно налягане.

Домашни средства:  витамин Е, Черен кохош и билки за менопауза

1. Витамин Е

Някои жени съобщават, че добавките от витамин Е могат да осигурят облекчение от леки горещи вълни, но липсват научни изследвания, за да се докаже ефективността на витамин Е за облекчаване на симптомите на менопаузата. Приемането на повече от 400 международни единици (IU) витамин Е може да не е безопасно, тъй като някои проучвания предполагат, че по-големи дози могат да бъдат свързани с риск от сърдечно-съдово заболяване.

2. Черен кохош
Черен кохош е билков препарат, който е популярен в Европа за облекчаване на горещи вълни. Тази билка става все по-популярна в САЩ, а Северноамериканското общество по менопауза поддържа краткосрочното използване на чернокожи за лечение на менопаузални симптоми за период до шест месеца поради относително ниската си честота ефекти, когато се използва краткосрочно.
Въпреки това все още има много малко научни изследвания, за да се установят ползите и безопасността на този продукт. Продължават научните изследвания, за да се определи по-нататък ефективността и безопасността на чернокожите.
3. Други алтернативни терапии за симптомите на менопаузата
Има много добавки и вещества, които са били рекламирани като „естествени“ лечения за симптомите на менопаузата, включително и джинджифил, Китайска ангелика, Витекс и див ямс. Научните изследвания не са доказали безопасността или ефективността на тези продукти.

Алтернативна медицина

Много подходи са били насърчавани като помощ при управлението на симптомите на менопаузата, но малцина от тях имат научни доказателства, за да подкрепят твърденията. Някои допълващи и алтернативни лечения, които са били или се изследват, включват:

 • Растителни естрогени (фитоестрогени). Тези естрогени се срещат естествено в определени храни. Има два основни типа фитоестрогени – изофлавони и лигнани. Изофлавоните се намират в соята, лещата, нахут и други бобови растения. Лигнаните се срещат в ленено семе, пълнозърнести храни и някои плодове и зеленчуци.
 • Биодидентични хормони. Тези хормони идват от растителни източници. Терминът „bioidentical“ означава, че хормоните в продукта са химически идентични с тези, които тялото ви произвежда. Все пак, въпреки че има някои биодиалитични хормони, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), много препарати се комбинират – смесени в аптека по лекарско предписание – и не се регулират от FDA, така че качеството и рисковете варира.
 • Йога. Няма доказателства в подкрепа на практиката на йога за намаляване на симптомите на менопаузата. Но балансните упражнения като йога или тай чи могат да подобрят силата и координацията и да помогнат за предотвратяването на падания, които могат да доведат до счупване на костите. Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете тренировка с баланс. Обмислете да запишете курс, за да научите как да извършвате поза и правилни дихателни техники.
 • Акупунктура. Акупунктурата може да има някаква временна полза, която да спомогне за намаляване на горещите вълни, но в изследванията не са показани значителни или последователни подобрения. Необходими са повече изследвания.

Може би сте чували или сте опитали други хранителни добавки, като червена детелина, кава, Китайска ангелика, DHEA, масло от вечерна иглика и див крем (естествен крем за прогестерон). Налице са научни доказателства за ефективността им, но също така и трябва да внимавате с тях.

Винаги се консултирайте с лекар.

Leave a comment