Морбили: Причини, симптоми и лечение

Какво е морбили? | Симптоми | Диагностика |Лечение |Ваксинация

Морбили е силно инфекциозно заболяване, причинено от вируса рубеола.
Ваксинирането предотвратява много случаи на морбили по света. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 2,6 милиона души, които не са получили ваксината, умират от морбили всяка година.

Какво е Морбили ?

Морбили, или рубеола, е вирусна инфекция на дихателната система. Морбили е много заразно заболяване, което може да се разпространи чрез контакт с заразената слуз и слюнката. Заразен човек може да освободи инфекцията във въздуха, когато кашля или киха.

Вирусът на морбили може да живее на повърхности в продължение на няколко часа. Тъй като заразените частици навлизат във въздуха и се утаяват на повърхности, всеки в непосредствена близост може да се зарази.

Пиенето от чаша на заразеното лице или споделянето на съдовете за хранене с инфектиран човек повишава риска от инфекция.

Морбили е водеща причина за смърт при децата. От 114 900 глобални смъртни случаи, свързани с морбили през 2014 г., Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че повечето от жертвите са на възраст под 5 години.

Свържете се незабавно с лекар, ако подозирате, че имате морбили. Ако не сте получили ваксина срещу морбили и влизате в контакт с заразен човек, посетете Вашия лекар, за да получите ваксина срещу морбили в рамките на 72 часа след контакта, за да предотвратите инфекция. Можете също така да предотвратите инфекция с доза имуноглобулин, взета в рамките на шест дни след контакта с инфектирано лице.

Снимки и бързи факти за морбили

Бързи-факти-за-морбили

Ето някои ключови факти за морбили. По-подробно е в основната статия.

 • Морбили е силно инфекциозно състояние
 • Учените са идентифицирали 21 вида на вируса на морбили
 • Симптомите на морбили могат да включват воднисти очи, кихане и суха хакваща кашлица
 • Няма конкретно лечение за морбили. Превенцията е по-добра от лечението
 • Бременните жени не трябва да приемат ваксината

Какви са симптомите на морбили? ?

Симптомите на морбили обикновено се появяват в рамките на 14 дни след излагане на вируса. Симптомите включват:

Широкият кожен обрив е класически признак на морбили. Този обрив може да продължи до седем дни и обикновено се появява в рамките на първите три до пет дни от излагането на вируса.

Обрив от морбили, който се появява като червен, сърбящо петно , обикновено се развива на главата и бавно се разпространява в други части на тялото.

Кой е изложен на риск от морбили?

Броят на случаите на морбили в Съединените щати е намалял значително през последните десетилетия поради имунизации. Въпреки това болестта не е напълно елиминирана. Всъщност имаше 189 случая на морбили през 2015 г., според Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC).

Морбилите се срещат предимно при неваксинирани деца. Някои родители избират да не ваксинират децата си поради страх от това, че ваксините ще имат неблагоприятно въздействие върху техните деца. Повечето деца и възрастни, които получават ваксина срещу морбили, нямат странични ефекти.

Но в редки случаи ваксината е свързана с гърчове, глухота, мозъчни увреждания и кома. Важно е да се отбележи, че тези сериозни странични ефекти от ваксината срещу морбили се наблюдават при по-малко от 1 на всеки милион дози от приложената ваксина.

Някои родители смятат, че ваксината срещу морбили може да причини аутизъм при децата. Многобройни проучвания обаче са доказали, че няма връзка между аутизма и имунизациите.

Диагностициране на морбили ?

Вашият лекар може да потвърди морбили чрез изследване на кожния обрив и проверка за симптоми, характерни за болестта, като бели петна в устата, треска, кашлица и болки в гърлото.

Ако те не могат да потвърдят диагноза въз основа на наблюдението, вашият лекар може да нареди кръвен тест за проверка на вируса на морбили.

Как се лекува Морбили ?

лечение-на-морбили

Няма лекарства с рецепта за лечение на морбили. Вирусът и симптомите обикновено изчезват в рамките на две до три седмици. Вашият лекар обаче може да препоръча:

 • ацетаминофен за облекчаване на треска и мускулни болки
 • почивка, за да подпомогнете засилването на имунната система
 • много течности (шест до осем чаши вода на ден)
 • овлажнител за облекчаване на кашлица и възпалено гърло
 • витамин А добавки

Усложнения, свързани с морбили

Важно е да получите ваксина срещу морбили, тъй като морбилите могат да доведат до животозастрашаващи усложнения, като пневмония и възпаление на мозъка (енцефалит).

Други усложнения, свързани с морбили, могат да включват:

 • ушна инфекция
 • бронхит
 • спонтанен аборт или преждевременно раждане
 • намаление на броя на тромбоцитите в кръвта
 • слепота
 • тежка диария

Възможни са и следните по-рядко срещани усложнения:

 • Хепатит: При възрастни и деца, които приемат някои лекарства, могат да се появят чернодробни усложнения.
 • Енцефалит: Това засяга около 1 на всеки 1000 пациенти с морбили. Това е възпаление на мозъка, което понякога може да бъде фатално. Може да настъпи скоро след морбили или няколко години по-късно.
 • Тромбоцитопенията или ниският брой тромбоцити влияе върху способността на кръвта да се съсирва.
 • Скънт: Очни нерви и очни мускули може да бъдат засегнати.

Как да се предпазим от морбили ?

Имунизациите могат да помогнат за предотвратяването на избухването на морбили. Ваксината MMR е ваксинация „три в една“, която може да защити вас и вашите деца от морбили, паротит и рубеола.

Децата могат да получат първата си MMR ваксинация на 12 месеца или по-рано, ако пътуват в чужбина, и втората доза на възраст между 4 и 6 години. Възрастните, които никога не са получили имунизация, могат да поискат ваксината от своя лекар.

Ваксинация срещу морбили

В Съединените щати ваксината против морбили, паротит и рубеола (MMR) се прилага рутинно на възраст между 12 и 15 месеца, последвана от повторна ваксинация, преди да влезе в училище на възраст от 4 до 6 години.

Новородените носят имунитета на майка си няколко месеца след раждането, ако майките им са имунизирани, но понякога ваксината се препоръчва преди 12-месечна възраст и още 6 месеца.

Това може да се случи, ако те са или вероятно ще бъдат в район, където има сериозно огнище.

Оценката на СЗО показва, че програмите за ваксиниране срещу морбили доведоха до 79% спад на смъртните случаи от морбили в световен мащаб, от 2000 г. до 2015 г., което предотврати около 20,3 млн. Смъртни случая.

По време на огнище на морбили в САЩ между 1989 и 1991 г., 90 процента от случаите с фатален изход са били сред тези без анамнеза за ваксинация.

Те казват:

„Най-важната причина за възраждането на морбилията през 1989-1991 г. е ниското покритие на ваксинирането.“

CDC насърчава хората да ваксинират децата си, за да се предотврати разпространението на морбили и риска от избухване.

Leave a comment