9 Изненадващи симптоми на депресия и 10 натурални начина за лечение

Повечето от нас биха разпознали класическите знаци на депресия, като силна тъга и безнадеждност. Но какво ще стане, ако току-що сте започнали да получавате стомашни болки ? Бихте ли си помислели, че страдате от депресия ?

„Депресията не винаги изглежда като изтощителна тъга“, казва д-р Ричард Кравиц, професор по вътрешни болести в калифорнийския университет Дейвис. „Пациентите не са склонни да считат депресията за причина за симптомите си – отчасти защото могат да я приравнят със слабост или изгубен тонус, но и отчасти защото просто не свързват симптомите си с депресия“.

Какво представлява депресията?

Докато ние всички сме тъжни за нещо в миг от живота си, някои хора изпитват тези чувства интензивно, за дълги периоди от време (седмици, месеци или дори години) и понякога без видима причина.

Депресията е нещо повече от слабо настроение – това е сериозно състояние, което засяга физическото и психическото ви здраве.

Какви са симптомите на депресия ?

Точното идентифициране на проблема е от ключово значение,  тъй като колкото по-рано получавате лечение, толкова по-лесно ще бъде да върнете щастливото си здравословно себе си. Ето 9 изненадващи признаци на депресията, която трябва да знаете.

1. Изпитваш болка

Психичните заболявания и болката споделят едни и същи биологични пътища и невротрансмитери. Около 75% от хората, страдащи от депресия, също се имат повтаряща се или хронична болка, показват проучванията.

В канадско проучване, публикувано в списанието „Болка“, хората с депресия са били четири пъти по-склонни да имат интензивна или увреждаща болка в гърба и болки в гърба, отколкото тези без. „Когато сте в негативно състояние, вие сте способни да настроите тялото си по-внимателно и да почувствате по-остро дискомфорта“, обяснява Кравиц.  Може да забележите и други признаци като стомашни болки и главоболие, или просто да почувствате по-голяма чувствителност към болката като цяло. Проучване от 2008 г. в архивите на общата психиатрия установи, че когато нещастни хора очакват болка, мозъчната им дейност показва повече емоции и по-малко справяне с проблема, така че те са по-малко способни да се справят с болката.

2. Не чувстваш нищо

симптомите-на-депресия

Изпитвате ли всички нормални емоции за един човек ? Или вие сте просто неутрални към тях?  „Повечето от нас имат мотивация, която ни извежда от леглото сутрин, независимо дали става дума за работа, упражняване, общуване или закуска“, казва Рего. „Но за хората, които са с депресирани, тези нужди се губят.“ И нещата, които някога са събудили сълзи или усмивки, сега едва се усещат. Това поведение на зомбита е отличителен белег на психическо заболяване и може да ви накара да изглеждате студени, като отблъсквате хората, които иначе биха ви дали любов и подкрепа.

3. Проблемът със съня

депресия-проблем-със-сънят

Въпреки по-бавното поведение и мотивация, депресивните хора често имат проблеми със сънят, не могат да заспят, твърди д-р Сара Алтман, клиничен психолог в катедрата по психиатрия и поведенчески здравни грижи в Медицински център „Уокнер“ Колумб. От друга страна, някои депресивни хора могат да изпитват трудности да стават от леглото и да спят за дълги периоди през деня.  Може да разгледате нашата статия –  7-те най-добри природни средства за сън

4. Загуба на интерес към любимите дейности

Върнете се към старите си хобита

Някои хора се обръщат към хобита, на които се наслаждават, когато се чувстват без настроение, но хората с голяма депресия са склонни да ги избягват. „Ако човек, който обича да прекарва време с внуците си, изведнъж не иска да ги види, или някой, който обича да риба, изведнъж закачва пръчките си на стената, това е червен флаг“, казва Тина Уолч, MD, психиатър и медицински директор от болницата.

5. Вие ядете повече (или по-малко) от обичайното

Депресията ви кара да правите необичайни за вас нещо, а това може да се прояви и с загуба на апетит. „Ако вашият мозък е зает с негативни мисли, може да забравите да ядете или да губите интерес към готвене или приготвяне на храна“, казва Ивон Томас, доктор по психология в Лос Анджелис, специализирана в депресията и самочувствието.

От друга страна, понякога заболяването се отразява в обратен ефект, което ви прави гладни и ви кара да преяждате. „Смесът от емоции, които съпътстват депресията – тъга, песимизъм за бъдещето и ниско самочувствие – може да ви принуди да се опитате да успокоите чувствата си с храна“, казва Томас.

6. Малките неща ви разтърсват

Това е подмамен знак, който малцина признават: депресията може да се появи като повишена раздразнителност, казва д-р Дженифър Уолкин, кабинет по анатомия в катедрата по психиатрия и анестезиология в Центъра за женско здраве на Йоан Х. Тиш.

Може да се почувствате ядосани и груби от малки неща, които обикновено не биха ви накарали да реагирате така, което ви отдалечава от приятели и колеки. Част от болезнеността може да бъде начина, по който депресията изостря нормалните хормони. Но това може да бъде предизвикано и от тежестта на емоции.

7. Не можете да се концентрирате или фокусирате


Забравяне на работните срокове или кога да вземете децата си след мач? Чувствайте се, че вашият ум  е пълен и в него няма място за нищо, вие просто не помните и най-елементарните неща ?  Това е действието на депресията върху мозъкът ви. Ако сте заети с мисли за тъга и празнота, може да ви потопи в главата, която засяга вашата работа, памет и умения за вземане на решения, казва Уолкин. На свой ред това нефокусирано мислене може да ви накара да направите лош избор или да приемете нездраво, рисково поведение.

8. Вие не се наслаждавате на нещата, които преди са ви  направили щастливи

Ти обичаше да прекарваш време с любимата си група колеги, но през последните няколко седмици  ги избягваш. Или след работа отиваше на тренировка, но сега избягваш и това. Ако не участвате в неща, които някога сте се наслаждавали, защото те вече не ви дават удоволствие, това е показателен знак за депресия. Депресията ви кара да сте апатични за дейности и хобита, които веднъж ви даваха радост и това ви кара да се изолират . Това създава този порочен кръг: депресията ви ограбва от способността ви да извлечете удоволствие от преживяванията.

9. Вие се чувствате безполезни

Ако непрекъснато се обвинявате или се чувствате безполезни или несъществени, нещо се развива. „Повтарящите се мисли по думите“ не съм достатъчно добър „или“ нямам значение „са опасни, защото могат да породят самонараняващо се поведение“, казва Уолкин.

Когато мислите по този начин, вие сте склонни да намерите начини да проверите отрицателността и това от своя страна ви прави по-депресирани и по-изложени на риск. Изключителната вина за нещата, за които не сте единствено отговорни – например внезапната загуба на работа – също потиска вашето самочувствие и е отправна точка към депресията, казва д-р Пейн.

10 натурални начина да се справите с депресията

Да бъдеш депресиран може да те накара да се чувстваш безпомощен. Често пъти се обръщаме към лекарства, но bilkabg.com първо ще ви предложи други начини да се справите с това. Промяната на поведението ви – физическата ви дейност, начина на живот и дори начина на мислене – са всички естествени депресивни лечения.

Свързана статияДепресия – лечение с билки и официални методи + симптоми, диагностика

1. Влезте в рутина.

Ако сте депресирани, ви е необходима рутинна процедура, казва д-р Ян Кук. Той е психиатър и директор на програмата за изследване и клинична депресия в UCLA.

Депресията може да премахне структурата от живота ви. Един ден се топи в следващия. Настройването на лек дневен график може да ви помогне да се върнете на пистата.

2.Задайте цели.

Когато сте депресирани, може да се почувствате, че не можете да постигнете нищо. Това те кара да се чувстваш бе ясна цел в живота. За да се върнете назад, задайте ежедневни цели за себе си.

– Започнете съвсем малко – казва Кук. „Направете целта си нещо, в което можете да успеете, дори да е нещо малко.“

3. Упражнение.

Това временно увеличава чувствителните химикали, наречени ендорфини. То може да има и дългосрочни ползи за хората с депресия. Редовното упражнение изглежда насърчава мозъка да се пренапише по положителен начин, казва Кук.

Колко упражнения имате нужда за това? Не е необходимо да провеждате маратони, за да получите полза. Просто ходенето няколко пъти седмично може да помогне. Добре решение е лек крос сред природа, стадион, но за предпочитане е в началото да бъде на вън, след това може да го замените с лек кардио тренировки в зала.

4. Яжте здравословно.

Няма магия, която да по поправи депресията. Добра идея обаче е да гледате какво ядете. Ако депресията има тенденция да ви пречи да преяждате, контролът върху храненето ви ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Въпреки че нищо не е окончателно, Кук казва, че има доказателства, че храни с омега-3 мастни киселини (като сьомга и риба тон) и фолиева киселина (като спанак и авокадо) могат да облекчат депресията.

5. Достатъчно сън.

Депресията може да затрудни постигането на достатъчно възстановяване на организма със сън и твърде малкото сън може да влоши депресията.

Какво можеш да направиш? Започнете, като направите някои промени в начина си на живот. Отидете в леглото и лягайте по едно и също време всеки ден.  Премахнете всички ненужни неща от стаята си когато легнете – без компютър и без телевизор.  Може просто да вземете една хубава книга преди лягане. С течение на времето може да откриете, че вашият сън се подобрява.

6. Поемете отговорности

Когато сте депресирани, може да искате да се отдръпнете от живота и да се откажете от отговорностите си у дома и на работното място – не го правете. Да останеш ангажиран и да имаш ежедневни отговорности може да ти помогне да поддържаш начин на живот, който може да помогне за борба с депресията.

Ако не сте на училище или работа на пълно работно време, това е добре.  Ако това изглежда твърде много, помислете за доброволческа работа.

7. Преборете се с негативните мисли

В борбата си срещу депресията голяма част от работата е умствено – трябва да преборите негативните мисли. Когато сте депресирани, прескачате най-лошите възможни изводи.

Следващия път, когато се чувствате ужасно , използвайте логиката като естествена депресия. Може да се чувствате така, сякаш никой не ви харесва, но има ли реални доказателства за това? Може да се почувствате като най-безполезен човек на планетата, но това наистина ли е възможно? Това изисква практика, но във времето можете да победите тези негативни мисли, преди да се измъкнат от контрол. Помнете, че ви сте различен, неповторим и ценен, без значение от мислите на другите за вас.

8. Посетете Вашия лекар преди употребата на добавки.

„Има обещаващи доказателства за някои добавки за депресия“, казва Кук. Те включват рибено масло, фолиева киселина и SAMe. Но трябва да се направят още изследвания, преди да знаем със сигурност. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете каквото и да било допълнително лечение, особено ако вече приемате лекарства.

9. Направете нещо ново

Когато сте депресирани, вие сте в коловоз. Натискайте себе си, за да направите нещо различно. Отидете в музей. Вземете книга и я прочетете на пейка в парка. Запишете се на някой курс, без значение на какво, но за предпочитане е това, което ви влече.

„Когато се предизвикваме да направим нещо различно, има химически промени в мозъка“, казва Кук. „Опитвайки се нещо ново променя нивата на [мозъка химически] допамин, който е свързан с удоволствие, наслада и обучение.“

10. Опитайте се да се забавлявате

Ако сте депресирани, отделете време за неща, които ви харесват. Ами ако нищо вече не изглежда забавно? „Това е просто симптом на депресия“, казва Кук. Все пак трябва да се опитвате.

Колкото и странно да звучи, трябва да се позабавлявате. Планирайте нещата, които обичате, дори ако се чувстват като скучна работа. Отидете с приятели на вечеря.

Когато сте депресирани, можете да загубите способността да се наслаждавате на живота, казва Кук. Трябва да се върнете към начина, по който да го направите. С течение на времето забавните неща наистина ще се забавляват отново.

Най-важното, което трябва да запомните, е че това е една вътрешна борба, с вашият ум, който вие сами трябва да спечелите. Може да получите временно облекчение с хапчета или добавки, но всичко е във ваши ръце и вие може да се справите с това, защото го заслужавате !

Leave a comment