Ревматоиден артрит – Симптоми, причини и лечение

Съдържание:

Ревматоиден артрит (RA) факти

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите и други части на тялото.

Симптомите и признаците на ревматоиден артрит включват

 • болки в ставите , като например в ставите на краката, ръцете и коленете,
 • подути стави ,
 • треска ,
 • полиартрит,
 • загуба на обхват на движение,
 • нежни връзки,
 • загуба на функция на ставите,
 • твърди стави ,
 • умора ,
 • зачервяване на ставите ,
 • ревматоидни възли,
 • анемия ,
 • топлина на ставите ,
 • деформация на ставите и
 • симптоми и признаци, които засягат и двете страни на тялото (симетрия).

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, характеризиращо се с периоди на болки и ремисии.

 • При ревматоиден артрит множествените стави обикновено, но не винаги, се повлияват в симетричен модел.
 • Хроничното възпаление на ревматоидния артрит може да причини постоянно разрушаване на ставата и деформация.
 • Увреждането на ставите може да се случи рано и не винаги е в съответствие с тежестта на симптомите на RA .
 • “ Ревматоиден фактор “ е антитяло, което може да се намери в кръвта на 80% от хората с ревматоиден артрит. Ревматоиден фактор се открива в прост кръвен тест. Възможните рискови фактори за развитие на ревматоиден артрит включват генетичен произход, пушене, вдишване на силициев диоксид.

Какво представлява ревматоидният артрит (RA)?

Дефиниция на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Автоимунните заболявания са заболявания, които се появяват, когато тъканите на организма са погрешно атакувани от собствената им имунна система.

Имунната система съдържа сложна организация на клетките и антитела, проектирани нормално да „търсят и унищожават“ нашествениците на тялото, особено инфекциите. Пациентите с автоимунни заболявания имат антитела и имунни клетки в кръвта, които са насочени към собствените им телесни тъкани, където могат да бъдат свързани с възпаление. Докато възпалението на тъканите около ставите и възпалителния артрит са характерни особености на ревматоидния артрит, заболяването може също да предизвика възпаление и нараняване в други органи в тялото.

Тъй като може да засегне множество други органи на тялото, Ревматоидният артрит се нарича системно заболяване и понякога се нарича ревматоидно заболяване. Ревматоидният артрит е класическо ревматично заболяване. Ревматоидният артрит, който започва при хора под 16-годишна възраст, се нарича ювенилен идиопатичен артрит или JIA (предишен младежки ревматоиден артрит или JRA).

15 Симптоми и признаци на Ревматоиден артрит (RA)

Докато ранните симптоми на ревматоиден артрит могат да бъдат имитирани от други заболявания, симптомите са много характерни за ревматоидното заболяване. Симптомите и признаците на ревматоидния артрит включват следното:

 • Умора
 • Болка в ставите
 • Съвместна нежност
 • Оток на ставите
 • Съвместно зачервяване
 • Съчетание на топлина
 • Ставна скованост
 • Загуба на съвместен диапазон на движение
 • куц
 • Деформация на ставите
 • Много засегнати стави (полиартрит)
 • И двете страни на тялото са засегнати (симетрични)
 • Загуба на функция на ставите
 • Анемия
 • Треска

 

Ревматоиден артрит срещу остеоартрит

Ревматоидният артрит е разрушително заболяване на ставите, което се причинява от възпаление в тъканта, която нормално произвежда смазочна течност за ставите. Когато тази тъкан остане възпалена, тя води до деформация чрез разхлабване на ставните връзки и до разрушаване на ставите чрез ерозия на хрущялите и костите.

Остеоартритът е невъзпалително ставно заболяване, при което хрущялът на ставите, обикновено асиметрично – може да се повлияе само на едно коляно или ръката. Илюстрацията по горе показва разликата между нормална става и остеоартрит и ревматоиден артрит .

Докато ревматоидният артрит е хронично заболяване, което означава, че може да продължи години, пациентите могат да имат дълги периоди без симптоми. Въпреки това, ревматоидният артрит обикновено е прогресивно заболяване, което има потенциал да причини значително разрушаване на ставите и функционално увреждане.

Съвместно е мястото, където две кости се срещат, за да позволят движението на части от тялото. Артритът означава възпаление на ставите . Съвместното възпаление на ревматоидния артрит предизвиква подуване, болка , скованост и зачервяване на ставите. Възпалението на ревматоидното заболяване може да се появи и в тъканите около ставите, като сухожилията, сухожилията и мускулите.

При някои хора с ревматоиден артрит хроничното възпаление води до разрушаване на хрущяла, костите и сухожилията, което води до деформация на ставите. Увреждането на ставите може да се появи в началото на заболяването и да бъде прогресивно. Освен това проучванията показват, че прогресивното увреждане на ставите не е задължително да съответства на степента на болка , скованост или оток , които се появяват в ставите.

Ревматоидният артрит е често срещано ревматично заболяване, засягащо приблизително 1,3 милиона души в Съединените щати, според актуалните данни от преброяването. Болестта е три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Той засяга хората от всички раси еднакво.

Какви са причините за ревматоидния артрит и рисковите фактори?

Причината за ревматоиден артрит е неизвестна. Въпреки че от дълго време са подозирани за инфекциозни агенти, като вируси , бактерии и гъбички, никой не е доказан като причина. Причината за ревматоиден артрит е много активна област на световните изследвания. Смята се, че тенденцията за развитие на ревматоиден артрит може да бъде генетично наследена (наследствена). Определени са някои гени, които увеличават риска от ревматоиден артрит. Също така се подозира, че някои инфекции или фактори в околната среда могат да задействат активирането на имунната система при податливи индивиди. Тази неправилно насочена имунна система атакува собствените тъкани на тялото. Това води до възпаление в ставите и понякога в различни органи на тялото, като например белите дробове или очите.

Не е известно какво предизвиква възникването на ревматоиден артрит. Независимо от точния спусък, резултатът е имунна система, която е насочена към подпомагане на възпалението в ставите и понякога в други тъкани на тялото. Имунните клетки, наречени лимфоцити, се активират, а в възпалените области се изразяват химични вестители (цитокини, като туморнекрозисфактор / TNF, интерлевкин-1 / IL-1 и интерлевкин-6 / IL-6).

Чревни бактерии, тютюнопушене и заболяване на венците

Екологичните фактори също играят известна роля в причиняването на ревматоиден артрит. Например, учените са докладвани, че пушенето  на тютюн , излагане на силициев минерал и хронична пародонтоза всички увеличи риска от развитие на ревматоиден артрит. Има теории за различни чревни бактерии (микроби на чревни микроби, които естествено обитават лигавицата на червата), които могат да предизвикат появата на ревматоиден артрит при генетично податливи индивиди. Няма конкретни микроби, които са идентифицирани като определени причини.

Какви са усложненията на ревматоидния артрит?

Тъй като ревматоидният артрит е системно заболяване, възпалението му може да засегне органи и области на тялото, различни от ставите. Възпалението на жлезите на очите и устата може да предизвика сухота в тези области и се нарича синдром на Сьогрен синдром на Сьогрен  . Сухотата на очите може да доведе до абразия на роговицата.

Възпалението на белите части на очите (склерата) се нарича склерит и може да бъде много опасно за окото. Ревматоидното възпаление на белодробната лигавица ( плеврит ) причинява гръдна болка с дълбоко дишане , недостиг на въздух или кашлица, Самата белодробна тъкан може също да се възпали и да се разяжда, а понякога възли на възпаление (ревматоидни възли) се развиват в белите дробове. Възпалението на тъканта (перикарда), обграждащо сърцето, наречено перикардит, може да причини болка в гърдите, която обикновено се променя в интензивността, когато лежи или се навежда напред. Ревматоидният артрит се свързва с повишен риск от инфаркт .

Ревматоидната болест може да намали броя на червените кръвни клетки (анемия) и белите кръвни клетки. Намалените бели кръвни клетки могат да бъдат свързани с разширение на  далака(наричана синдром на Felty ) и могат да увеличат риска от инфекции.

Рискът от рак на лимфните жлези( лимфом ) е по-висок при пациенти с ревматоиден артрит, особено при тези с продължително активно възпаление на ставите. Големи бучки или твърди подутини под кожата (подкожни възли, наречени ревматоидни възли) могат да се появят около лактите и пръстите, където има чест натиск.

Какви са симптомите и признаците на ревматоидния артрит ?

РА симптомите идват и излизат, в зависимост от степента на възпаление на тъканите. При възпаление на телесните тъкани болестта е активна. Когато възникне възпаление на тъканите, болестта е неактивна (в ремисия). Ремисиите могат да се появят спонтанно или с лечение и могат да продължат седмици, месеци или години. По време на ремисиите симптомите на болестта изчезват и хората обикновено се чувстват добре. Когато болестта отново се активира (рецидив), симптомите се завръщат. Връщането на болестната активност и симптомите се нарича обрив.

Какви са симптомите на ревматоидният артрит?

Когато заболяването е активно, симптомите на RA могат да бъдат следните:

 • умора ,
 • загуба на енергия,
 • липса на апетит,
 • ниска степен на треска ,
 • мускулни и ставни болки ,
 • скованост.

Силата на мускулите и ставите болки обикновено е най-забележима сутрин и след периоди на неактивност. Това се нарича сутрешна скованост и пост-заседнала скованост. Артритът е често срещан по време на рак на заболяването. Също така по време на ракети, ставите често стават топли, червени, подути, болезнени и нежни. Това се случва, тъй като обвивната тъкан на ставата (синовиум) става възпалена, което води до образуването на прекомерна ставна течност (синовиална течност).

Ревматоидният артрит обикновено обхваща множество стави и засяга и двете страни на тялото. В най-честата си форма, той се нарича симетричен полиартрит. Ранните симптоми на RA могат да бъдат леки. Малките стави на ръцете и китките често са засегнати. Ранните симптоми на ревматоиден артрит могат да бъдат болка и продължителна скованост на ставите, особено сутрин. Симптомите в ръцете с ревматоиден артрит включват затруднения с обикновените задачи на ежедневието, като завъртане на копчета за врата и отваряне на буркани. Малките стави на краката също често са засегнати, което може да доведе до болезнено ходене, особено сутрин, след като се появили от леглото.

 • мускулни и ставни болки ,
 • скованост.

Силата на мускулите и ставите болки обикновено е най-забележима сутрин и след периоди на неактивност. Това се нарича сутрешна скованост и пост-заседнала скованост. Артритът е често срещан по време на рак на заболяването. Също така по време на ракети, ставите често стават топли, червени, подути, болезнени и нежни. Това се случва, тъй като обвивната тъкан на ставата (синовиум) става възпалена, което води до образуването на прекомерна ставна течност (синовиална течност).

Ревматоидният артрит обикновено обхваща множество стави

В най-честата си форма, той се нарича симетричен полиартрит. Ранните симптоми на RA могат да бъдат леки. Малките стави на ръцете и китките често са засегнати. Ранните симптоми на ревматоиден артрит могат да бъдат болка и продължителна скованост на ставите, особено сутрин. Симптомите в ръцете с ревматоиден артрит включват затруднения с обикновените задачи на ежедневието, като завъртане на копчета за врата и отваряне на буркани. Малките стави на краката също често са засегнати, което може да доведе до болезнено ходене, особено сутрин, след като се появили от леглото.

Какви тестове използват лекарите за диагностициране наревматоиден артрит?

Няма специален тест за диагностициране на ревматоиден артрит. Диагнозата се основава на клиничното представяне. В крайна сметка, ревматоиден артрит се диагностицира на базата на комбинация от състоянието  на ставите,  характеристика подуване и скованост сутрин, наличието на кръв ревматоиден фактор (RF тест или RA тест) и цитрулин антитяло , както и резултатите от ревматоиден възли и рентгенографски промени (рентгеново изследване). Важно е да се разбере, че има много форми на заболявания на ставите, които могат да имитират ревматоиден артрит.

Първата стъпка в диагностиката на ревматоиден артрит е среща между здравния специалист и пациента. Лекарят преглежда историята на симптомите, изследва ставите за възпаление, подуване и деформация, кожата за ревматоидни възли (твърди бучки или подутини по кожата, най-често над лактите или пръстите) и други части на тялото за възпаление. Определени кръвни и рентгенови тестове често се помагат. Диагнозата ще се основава на модела на симптомите, разпределението на възпалените стави и кръвните и рентгеновите открития. Може да са необходими няколко посещения, преди медицинският специалист да е сигурен в диагнозата. Доктор със специално обучение по артрит и свързаните с него заболявания се нарича ревматолог .

Остеоартрит или дегенеративен артрит

Това е възпалението в ставата, което помага да се разграничи ревматоидния артрит от обичайните видове артрит, които не са възпалителни, като остеоартрит или дегенеративен артрит . Разпределението на възпалението на ставите също е важно за здравния специалист при диагностицирането. При ревматоидния артрит малките стави на ръцете и пръстите, китките, краката и коленете обикновено са възпалени в симетрично разпределение (засягащо и двете страни на тялото). Когато се възпалят само една или две стави, диагнозата на ревматоиден артрит става по-трудна. След това лекарят може да извърши други тестове, за да изключи артрит, дължащ се на инфекция или подагра, Откриването на ревматоидни възли (описани по-горе), най-често около лактите и пръстите, може да предложи диагнозата.

Тестовете за ревматоиден фактор

Той е полезен при диагностицирането на ревматоиден артрит при оценка на случаи на необяснима възпаление на ставите. Тестът за цитрулин антитела е особено полезен при търсенето на причината за недиагностициран преди това възпалителен артрит, когато традиционният кръвен тест за ревматоиден артрит, ревматоиден фактор, не присъства. Предполага се, че цитрулинови антитела представляват по-ранните стадии на ревматоиден артрит в тази среда. Антителата на цитрулин също са свързани с по-агресивни форми на ревматоиден артрит. Друго антитяло, наречено „антинуклеарно антитяло“ (ANA), също често се среща при хора с ревматоиден артрит. Антителата на цитрулин също са свързани с по-агресивни форми на ревматоиден артрит. Друго антитяло, наречено „антинуклеарно антитяло“ (ANA), също често се среща при хора с ревматоиден артрит. Антителата на цитрулин също са свързани с по-агресивни форми на ревматоиден артрит. Друго антитяло, наречено „антинуклеарно антитяло“ (ANA), също често се среща при хора с ревматоиден артрит.

Трябва да се отбележи, че много форми на артрит в детството (ювенилен възпалителен артрит) не са свързани с позитивност на кръвните тестове за ревматоидни фактори. При тази настройка, младежкият ревматоиден артрит трябва да се разграничава от други видове възпаление на ставите, включително артрит на трънния растеж, ставна травма, артрит на възпалително заболяване на червата и рядко ставни тумори.

Кръв тест

Кръв тест, наречен седиментационен процент (sed rate) е груба мярка за възпаление на ставите. Честотата на седалището действително измерва колко бързо червените кръвни клетки падат на дъното на епруветката. Честотата на удар е обикновено по-висока (по-висока) по време на растящи заболявания и по-бавна (ниска) по време на ремисии. Друг кръвен тест, който се използва за измерване степента на възпаление, присъстващо в организма, е С-реактивният протеин . Кръвното тестване може да разкрие и анемия , тъй като анемията е често срещана при ревматоиден артрит, особено поради хроничното възпаление.

Тестовете за ревматоиден фактор, ANA, sed и C-реактивен протеин също могат да бъдат анормални при други системни автоимунни и възпалителни медицински състояния. Следователно, аномалиите в тези кръвни тестове сами по себе си не са достатъчни за твърда диагноза на ревматоиден артрит.

Лекарят може да избере да извърши административна процедура, наречена arthrocentesis . При тази процедура, стерилна игла и спринцовка се използват за оттичане на фуги от ставата, за да се изследват в лабораторията. Анализът на течността на ставите в лабораторията може да помогне да се изключат други причини за артрит, като инфекция и подагра. Артроцентезата може да бъде полезна и за облекчаване на оток и болки в ставите . Понякога, кортизоновите лекарства се инжектират в ставата по време на артроцентезата, за да се облекчи бързо възпалението на ставите и по-нататъшно намаляване на симптомите.

Какви са етапите на ревматоидния артрит?

Американският колеж по ревматология разработи система за класифициране на ревматоиден артрит, която основно се основава на рентгеновия облик на ставите. Тази система помага на медицинските специалисти да класифицират тежестта на вашия ревматоиден артрит по отношение на хрущялите, сухожилията и костите.

Етап I

 • Не се повреждат рентгенови лъчи, въпреки че може да има признаци на изтъняване на костите

Етап II

 • На рентгенови лъчи, доказателство за изтъняване на костите около ставата, със или без леки костни увреждания
 • Леки увреждания на хрущялите
 • Съвместната мобилност може да бъде ограничена; не са наблюдавани деформации на ставите
 • Атрофия на съседните мускули
 • Възможни са аномалии на меките тъкани около ставата

Етап III

 • На рентгенови лъчи, доказателства за увреждане на хрущялите и костите и изтъняване на костите около ставата
 • Деформация на ставите без постоянно втвърдяване или фиксиране на ставата
 • Разширена мускулна атрофия
 • Възможни са аномалии на меките тъкани около ставата

Етап IV

 • На рентгенови лъчи, доказателства за увреждане на хрущялите и костите и остеопорозата около ставите
 • Деформация на ставите при постоянно фиксиране на ставата (наричана анкилоза )
 • Разширена мускулна атрофия
 • Възможни са аномалии на меките тъкани около ставата

Ревматолозите също така класифицират функционалния статус на хората с ревматоиден артрит, както следва:

 • Клас I: напълно способен да извършва обичайни дейности на ежедневието
 • Клас II: способен да извършва обичайни дейности за самостоятелно полагане на грижи и работа, но ограничен в дейности извън работното място (като спорт, домакинска работа)
 • Клас III: могат да извършват обичайни дейности за самообслужване, но са ограничени в работата и други дейности
 • Клас IV: ограничен в способността за извършване на обичайни грижи за себе си, работа и други дейности

Какви са опциите за лечение на ревматоиден артрит ? Какви са видовете лекарства за ревматоиден артрит ?

Няма известно лечение за ревматоиден артрит. Досега целта на лечението при ревматоиден артрит е да намали възпалението и болката на ставите, да увеличи максимално функцията на ставите и да предотврати унищожаването и деформацията на ставите. Ранната медицинска намеса се оказва важна за подобряване на резултатите. Агресивното управление може да подобри функцията, да спре увреждането на ставите, както се наблюдава при рентгеновите лъчи, и да предотврати неработоспособността.

Оптималното лечение с RA включва комбинация от лекарства, почивка, укрепване на ставите, съвместна защита и обучение на пациентите (и семейството). Лечението се адаптира според много фактори като активността на заболяването, видовете свързани стави, общото здраве, възрастта и заемането на пациента. Режимът на лечение с RA е най-успешен, когато съществува тясно сътрудничество между здравния специалист, пациента и членовете на семейството.

За лечение на ревматоиден артрит се използват два класа медикаменти: бързодействащи “ лекарства от първа линия “ и бавнодействащи „лекарства от втора линия“ (наричани също така антиревматични лекарства, модифициращи заболяването или DMARDs). Лекарствата от първа линия, като аспирин и кортизон ( кортикостероиди [Rayos, Celestone, Depo-Medrol, Kenalog]) се използват за намаляване на болката и възпалението. Бавнодействащите лекарства от втора линия, като метотрексат ( Rheumatrex , Trexall , Otrexup, Rasuvo) и хидроксихлорохин (Plaquenil), стимулират ремисия и предотвратяват прогресивно разрушаване на ставите.

Степента на разрушаване на ревматоидния артрит варира сред засегнатите индивиди. Тези с необичайни, по-малко разрушителни форми на болестта или заболяването, които са успокоили след многогодишна активност („изгорен“ ревматоиден артрит), могат да бъдат управлявани само с почивка плюс контрол на болката и противовъзпалителни лекарства.

Като цяло, обаче, функцията се подобрява и увреждането и унищожаването на ставите се свеждат до минимум, когато състоянието се лекува по-рано с лекарства от втора линия (болест-модифициращи антиревматични лекарства), дори и в рамките на месеци от диагнозата. Повечето хора изискват по-агресивни лекарства от втора линия, като метотрексат, в допълнение към противовъзпалителните средства. Понякога тези лекарства от втора линия се използват в комбинация.

Първа линия“ лекарства за ревматоиден артрит

Ацетилсалицилат (аспирин), напроксен ( напросин ), ибупрофен ( Advil , Medipren, Motrin ), етодолак (Lodine) и диклофенак (Voltaren) са примери на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). НСПВС са лекарства, които могат да намалят възпалението на тъканите, болката и подуването. НСПВС не са кортизони. Аспирин, в дози по-високи от тези, използвани за лечение на главоболие и треска, е ефективно противовъзпалително лекарство за ревматоиден артрит. Аспиринът се използва за проблеми със ставите от древността на египетската епоха.

По-новите НСПВС са също толкова ефективни, колкото аспирин за намаляване на възпалението и болката и изискват по-малко дози дневно. Отговорите на пациентите на различни лекарства с НСПВС варират. Следователно, не е необичайно медицински специалист да опита няколко лекарства от NSAID, за да идентифицира най-ефективния агент с най-малко странични ефекти.

Най-честите нежелани реакции на аспирин и други НСПВС включват стомашно разстройство, коремна болка, язви и дори гастроинтестинално кървене. За да се намалят стомашно-чревните странични ефекти, НСПВС обикновено се приемат с храна. Допълнителни медикаменти често се препоръчват за защита на стомаха от язви на НСПВС. Тези лекарства включват антиациди, сукралфат ( карафат ), инхибитори на протонната помпа ( Prevacid и други) и мизопростол ( Cytotec ). По-новите НСПВС включват селективни инхибитори на Cox-2 , като целекоксиб ( Celebrex ), които предлагат противовъзпалителни ефекти с по-малък риск от стомашно дразнене и риск от кървене.

Кортикостероидните медикаменти

Кортикостероидните медикаменти могат да се дават перорално или да се инжектират директно в тъканите и ставите. Те са по-мощни от НСПВС за намаляване на възпалението и възстановяване на мобилността и функционирането на ставите. Кортикостероидите са полезни за кратки периоди по време на тежки прояви на заболяване или когато заболяването не реагира на НСПВС. Въпреки това, кортикостероидите могат да имат сериозни странични ефекти, особено когато се прилагат във високи дози за дълги периоди от време. Тези нежелани реакции включват повишаване на теглото , подпухналост на лицето, изтъняване на кожата и костите, катаракта, риск от инфекция, загуба на мускули и разрушаване на големи стави, като бедрата.

Втори ред“ или „бавнодействащи“ лекарства за ревматоиден артрит (модифициращи заболяването антиревматични лекарства или DMARDs)

Докато лекарствата „от първа линия“ (НСПВС и кортикостероиди) могат да облекчат възпалението и болката в ставите, те не предотвратяват непременно разрушаването или деформацията на ставите. Ревматоидният артрит изисква лекарства, различни от НСПВС и кортикостероиди, да спират прогресивното увреждане на хрущялите, костите и меките тъкани. Средствата за лечение на ревматоиден артрит, необходими за идеално лечение на заболяването, също се споменават като болест-модифициращи антиревматични лекарства или DMARDs.

 Те идват в различни форми и са изброени по-долу. Тези лекарства „втора линия“ или „бавнодействащи“ лекарства могат да отнемат седмици до месеци, за да станат ефективни. Те се използват за дълги периоди от време, дори години, при различни дози. Ако са максимално ефективни, DMARDs могат да стимулират ремисия, като по този начин забавят прогресията на разрушаването и деформацията на ставите. Понякога се използват няколко лекарства от втора линия на DMARD като комбинирана терапия. Както при лекарствата от първа линия, лекарят може да се наложи да опита различни лекарства от втората линия преди оптималното лечение.

Видове лекарства

Изследванията показват, че пациентите, които реагират на DMARD с контрол на ревматоидното заболяване, всъщност могат да намалят известния риск (малък, но реален) на лимфома ( рак на лимфните възли ), който съществува само от ревматоиден артрит. Различните налични DMARDs се разглеждат на следващия етап.

Хидроксихлорохинът (Plaquenil) е свързан с хинин и също е използван при лечение на малария . Той се използва продължително за лечение на ревматоиден артрит. Възможните нежелани реакции включват разстроен стомах , кожни обриви, мускулна слабост и промени в зрението. Въпреки че промените в зрението са редки, хората, приемащи Plaquenil, трябва да бъдат наблюдавани от очен лекар (офталмолог).

Сулфасалазин (Azulfidine) е перорално лекарство, което традиционно се използва при лечение на леки до умерено тежки възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит и колит на Crohn . Асулфидин се използва за лечение на ревматоиден артрит в комбинация с противовъзпалителни лекарства. Асулфидинът обикновено се понася добре. Честите нежелани реакции включват обрив и разстроен стомах . Тъй като асулфидинът се състои от сулфати и салицилатни съединения, той трябва да се избягва от хора с известни сулфа- алергии .

Какви са по-новите медицински лечения за ревматоиден артрит?

Новите „втора линия“ лекарства (DMARDs) за лечение на ревматоиден артрит включват лефлуномид ( Arava ) и „биологични“ лекарства етанерцепт ( Enbrel ), инфликсимаб ( Remicade ), анакинра ( Kineret ), адалимумаб ( Humira ), ритуксимаб ( Rituxan ) и JAK инхибитори, представени от tofacitinib ( Xeljanz ). Всяко от тези лекарства може да увеличи риска от инфекции и развитието на всякакви инфекции трябва да бъде съобщено на медицинския специалист при приемането на тези нови лекарства втора употреба.

Лефлуномид (Arava) е на разположение, за да облекчи симптомите и да спре прогресията на заболяването. Изглежда, че действа като блокира действието на важен

ензим, който играе роля в имунната активация. Лефлуномид може да причини чернодробно заболяване , диария , косопад и / или обрив при някои хора. Тя не трябва да се приема точно преди или по време на бременност поради възможни вродени дефекти и обикновено се избягва при жени, които могат да забременеят .

Биологичните DMARDs представляват нов подход към лечението на ревматоиден артрит и са продукти на съвременната биотехнология. Те се наричат ​​биологични медикаменти или модификатори на биологичен отговор. В сравнение с традиционните DMARDs, биологичните медикаменти имат много по-бързо начало на действие и могат да имат мощен ефект върху спирането на постепенното увреждане на ставите. Като цяло, техните методи на действие също са по-насочени, дефинирани и насочени.

Etanercept, инфликсимаб, адалимумаб, голимумаб и цертолизумаб пегол са биологични медикаменти, които пресичат прогестин протеин в ставите (тумор некрозис фактор или TNF), който стимулира възпалението на ставите при ревматоиден артрит.

Ревматоиден артрит диета, упражнения, терапия, домашни средства и алтернативна медицина

Храни, които трябва да избягвате с RA

Няма специална RA диета или диета „лечение“ за ревматоиден артрит. Преди сто години беше изтъкнато, че храни, които са „нощна сянка“, като например домати, биха влошили ревматоидния артрит. Това вече не се приема за вярно. Няма специални храни или групи храни, които трябва да се избягват универсално от хора с ревматоиден артрит.

Няма доказателства, че глутенът предизвиква ревматоиден артрит. Въпреки това, за тези, които определено са чувствителни към глутен (пшеница, ечемик и ръж), безглутеновият диета може да предотврати слабата чревна абсорбция на важни хранителни вещества, защото тънките черва могат да се възпалят при тези индивиди. Възпалението на червата може да бъде вредно за тези, които също са засегнати от ревматоиден артрит, ако станат недостатъчни в хранителни вещества, като витамин D и фолиева киселина.

Храни, които се борят с възпаление на RA

Независимо от това, съществуват някои вътрешни средства за защита, които могат да бъдат полезни, въпреки че те не се считат за мощни или ефективни като лекарства за модифициране на болестта. Рибените масла, като например сьомга, и омега-3 мастни киселини добавки са показали, че са полезни в някои краткосрочни проучвания при ревматоиден артрит. Това предполага, че може да има ползи чрез добавяне на повече риби към диетата, като например в популярната средиземноморска диета . Противовъзпалителните ефекти на куркумин в куркума и къри, могат да бъдат полезни при намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.

Допълнения за RA

Добавки като калций и витамин D се използват за предотвратяване на остеопороза при пациенти с ревматоиден артрит. Фолиевата киселина се използва като добавка за предотвратяване на страничните ефекти от лечението с метотрексат на ревматоиден артрит. Алкохолът се свежда до минимум или се избягва при пациенти с ревматоиден артрит, приемащи метотрексат.

Ползите от хрущялни препарати като глюкозамин и хондроитин за ревматоиден артрит остават непроверени. Симптоматично облекчаване на болката често може да бъде постигнато с перорални ацетаминофен ( Tylenol ) или лекарства без рецепта, които се втриват в кожата. Антибиотиците, по-специално тетрациклиновото лекарство миноциклин ( Minocin ), са били изпробвани за ревматоиден артрит наскоро в клинични проучвания . Ранните резултати показват леко до умерено подобрение на симптомите на артрит. Установено е, че миноциклин възпрепятства важни медиаторни ензими за разрушаване на тъканите, наречени металопротеинази, в лабораторията, също  и при хората.

Упражнения и средства за вътрешна защита на РА

Тъй като натоварването на ставите може да влоши възпаления, активния ревматоиден артрит и също така е трудно, когато ставите са били ранени в миналото от болестта, е важно да персонализирате дейностите и упражнявате програми според капацитета на всеки индивид. Физическата терапия може да бъде полезна. Упражненията за движение, които са по-малко травмиращи за ставите, включително йога и тай чи , могат да бъдат полезни за поддържане на гъвкавост и сила, както и да доведат до подобрено общо чувство за благополучие.

Какво ще кажете за ревматоиден артрит и бременност?

По принцип ревматоидният артрит често се подобрява по време на бременност. Обичайно е възпалението на ревматоидното ставно тяло да се намали и да се сведе до минимум по време на бременност. За съжаление, това намаление на възпалението на ставите по време на бременност обикновено не продължава след раждането.

Средства, които обикновено се използват за лечение на възпаление, като нестероидни противовъзпалителни средства, включително ибупрофен (Motrin, Advil), напроксен ( Aleve ) и други, не се използват по време на бременност. Лекарствата, които се използват за спиране на прогресията на ревматоидното заболяване като метотрексат (Rheumatrex, Trexall) и циклоспорин ( Neoral , Sandimmune), не се използват по време на бременност и трябва да бъдат преустановени добре преди зачеването поради потенциални рискове за плода .Когато ревматоидният артрит е активен по време на бременност, стероидни медикаменти като преднизон и преднизолон често се използват за успокояване на възпалението на ставите. Тези лекарства не оказват неблагоприятно влияние върху плода.

Каква е прогнозата за пациенти с ревматоиден артрит?

С ранно, агресивно лечение, перспективата за засегнатите от ревматоиден артрит може да бъде много добра. Общото отношение относно способността да се контролира болестта се е променило огромно от началото на века. Лекарите сега се стремят да изкоренят всякакви признаци на активна болест, като същевременно предотвратяват възникването на възпаления. Болестта може да бъде контролирана и съвместното усилие на лекар и пациент може да доведе до оптимално здраве.

Ревматоидният артрит причинява увреждане и може да намали продължителността на живота и да доведе до ранна смърт. Пациентите имат по-неблагоприятна перспектива, когато имат деформация, увреждане, продължаващо неконтролирано възпаление на ставите и / или ревматоидно заболяване, засягащо други органи на тялото. Като цяло, ревматоидният артрит има тенденция да бъде потенциално по-вредно, когато ревматоиден фактор или цитрулин антитяло се доказва чрез кръвни изследвания. Продължителността на живота се подобрява с по-ранно лечение и мониторинг.

Има ли лекарство за RA?


Не, ревматоидният артрит в момента не се лекува. Тъй като науката за генетиката и болестите, както и автоимунитетът се развиват, е много вероятно, че леченията за ревматоиден артрит да стане достъпно.

Какви са съветите за живот с ревматоиден артрит?

 • Ранното и агресивно лечение води до оптимален резултат.
 • Разберете как ще се следи ревматоидният артрит, както и ефектите и нежеланите ефекти от лечението му.
 • Поддържайте работещи взаимоотношения с лекуващия си лекар. Обмислете консултации с ревматолог.
 • Планирайте Вашите възможности за лечение за пътуване с Вашия лекар.
 • Прегледайте с Вашия лекар каквито и да е опасения относно ревматоидния артрит, влиянието му върху дейностите Ви в начина на живот и вашите дългосрочни житейски цели.

Възможно ли е да се предотврати ревматоиден артрит?

В момента няма специфична превенция на ревматоиден артрит. Тъй като пушенето на цигари , експозицията на минерални силициев диоксид и хроничната пародонтална болест повишават риска от ревматоиден артрит, тези състояния трябва да се избягват.

Какви специалисти лекуват ревматоиден артрит (RA)?

Основният специалист по диагностика, управление и мониторинг на ревматоиден артрит е ревматолог. Ревматологът работи заедно с личния лекар и други специалисти, за да увеличи максимално здравните резултати. Други специалисти, които могат да участват в грижите за пациенти с ревматоиден артрит, са физиолози, дерматолози, пулмолози, кардиолози, нефролози, радиолози, невролози, ендокринолози, ортопедисти и хирурзи. Също  физически терапевти, професионални терапевти и масажни терапевти.

Какви изследвания се извършват за ревматоиден артрит?

Учените в целия свят изучават много обещаващи области на нови подходи за лечение на ревматоиден артрит. Наистина, насоките за лечение се развиват с наличието на по-нови лечения. Тези области включват лечения, които блокират действието на специалните фактори на възпаление, като тумор некрозисфактора (TNF алфа), функцията на В-клетките и Т-клетките, както и интерлевкин-1 (IL-1), както е описано по-горе. Разработени са много други лекарства, които действат срещу определени критични бели кръвни клетки и химически посланици, участващи в ревматоидното възпаление. Също така, нови холестерол с НСПВС с механизми на действие, които са различни от сегашните лекарства, са на хоризонта.

По-добри методи за по-точно определяне на това кои пациенти са по-склонни да развият по-агресивно заболяване стават достъпни. Скорошно проучване на антитела установи, че наличието на цитрулинни антитела в кръвта (виж по-горе, при диагностициране) е свързано с по-голяма тенденция към по-разрушителни форми на ревматоиден артрит.

Проведени са проучвания, включващи различни видове колаген на съединителната тъкан, и показват окуражаващи признаци за намаляване на активността на ревматоидните заболявания. И накрая, генетичните изследвания и инженерингът вероятно ще доведат до много нови възможности за по-ранна диагностика и точно лечение в близко бъдеще.

Профилирането на гени, известно също като генна матрица, се определя като полезен метод за определяне на това кои хора ще реагират на кои лекарства. Извършва се проучване, при което се използва генна матрица, за да се определи кои пациенти ще бъдат изложени на по-голям риск от по-агресивно заболяване. Всичко това се случва поради подобрения в технологиите. Ние сме на прага на огромни подобрения в управлението на ревматоидния артрит.

 

 

Ревматоиден артрит – Симптоми, причини и лечение
5 (100%) 2 vote[s]

Leave a comment