Болка в яйчника: 7 причини, диагноза и лечение

Докато повечето жени не са наясно редовно със своите яйчници, много жени изпитват болка или дискомфорт в тази област от време на време.
Яйчниците са две малки жлези, разположени от двете страни на долния таз. Те играят жизненоважна роля в репродукцията, менструалния цикъл и развитието на сексуалните характеристики при жените.

Всеки месец един фоликул ще узрее в яйце, което се освобождава от яйчника по процес, известен като овулация. За повечето жени това се случва редовно от пубертета до менопаузата.

Причини за болка в яйчниците

Ето седем от най-честите причини за овариална болка:

Овулация

Някои жени могат да почувстват дискомфорт за минути или часове по време на овулацията.
Овулационната болка е известна още като Mittelschmerz, която идва от немските думи за „болка“ и „средна“.

Овулацията е процес на освобождаване на яйцеклетка от яйчника и настъпва на или около ден 14 от средния менструален цикъл.

Някои жени не чувстват нищо по време на овулацията, но други жени изпитват тежък дискомфорт за няколко минути или часове, когато овукулират.

Mittelschmerz може да се появи на едната или двете страни на тялото и понякога се съпровожда от гадене, кървене или повишено вагинално изхвърляне.

Лечение

Не е необходимо лечение, въпреки че някои жени приемат хапче за контрол на раждаемостта, за да предотвратят овулацията и дискомфорта, които идват с нея.

Възпалителни заболявания на таза (PID)

Възпалителната болест на таза (PID) е инфекция, която се разпространи в матката, яйчниците или фалопиевите тръби. През повечето време бактериите, причиняващи PID, се предават по полов път, като например от гонорея или хламидия.

Възможно е също така да получите PID от инфекция след раждане, вмъкване на IUD, спонтанен аборт, аборт или друга инвазивна процедура.

Лечение

PID изисква антибиотици да лекуват основната инфекция. Леките ПИД могат да бъдат лекувани с еднократно инжектиране, докато по-тежкото ПИД може да изисква престой в болницата за интравенозни антибиотици

Усукване

Яйчникът е свързан с коремната стена чрез тънка връзка, през която преминават и кръвоносните съдове и нервите, които доставят яйчника. Възможно е връзката да се завърти или дори да се превърне във възел.

Торсията е по-често срещана, ако има киста на яйчника, защото кистата прави яйчника по-тежък или по-голям от обичайното.

Лечение

Топизирането на яйчниците причинява тежка яйчникова болка и е спешно медицинско обслужване. Без бързо лечение, яйчниците могат да умрат поради загубата на кръвоснабдяване.

Ендометриозата

Ендометриозата е необичайният растеж на менструалната тъкан извън матката. Тази тъкан може да расте навсякъде в корема или таза, включително и на яйчниците, и се държи по същия начин, както и по време на менструалния цикъл.

В началото на цикъла тъканта расте в отговор на хормоните в тялото.

След началото на менструацията, тъканта също започва да се отлепва и да се отделя, точно като лигавицата на матката. Това може да доведе до вътрешно кървене, тъкан на белег и тежка болка в корема или таза.

Лечение

Лечението на ендометриозата може да бъде медицинско или хирургично, в зависимост от това колко тежка е тя. Няма лечение за ендометриоза, но жените могат да я управляват с лекарства за болки, хормонални лекарства и хирургия.

Киста на яйчника

Киста на яйчника е пълна с течност сак, която расте на яйчниците на жената. Кисти на яйчниците са много чести и в повечето случаи не предизвикват симптоми.

Голяма или разкъсана киста обаче може да причини различни симптоми, включително:

  • болка
  • подуване на корема
  • промени в менструалния цикъл
  • често желание за уриниране
  • чувство за пълнота
  • общ дискомфорт

Повечето кисти са доброкачествени (неракови), но в изключително редки случаи те могат да бъдат ракови.

Лечение

Ако кистата на яйчниците е малка, препоръчителната терапия може да бъде да я наблюдавате и да изчакате да видите дали тя изчезва.

Някои лекари ще предпишат хапче за контрол на раждаемостта, за да помогнат на кистата да се свие. Ако кистата е много голяма, може да е необходима операция за отстраняване на кистата.

Синдром на остатъците от яйчниците

Синдромът на остатъците от яйчниците се проявява само при жени, които са премахнали хирургически яйчниците и фалопиевите тръби.

Ако някоя от яйчниците остане в таза, тя може да продължи да отговаря и да произвежда хормони.

Това може да причини болка, която е постоянна или идва и отива. Жените със синдрома на остатъчните яйчници също могат да получат болка по време на секс, при уриниране или чрез движение на червата.

Лечение

Жена със синдром на останалите яйчници може да се нуждае от медикаментозно или радиационно лечение, за да унищожи всяка останала яйчникова тъкан. Това ще намали хормоните, продуцирани от остатъчната тъкан.

Други причини

Възможно е медицинско състояние в друг орган да причини болка, която прилича на изтичане на яйчниците. Те могат да включват апендицит, ектопична бременност, бъбречни камъни, запек или ранна бременност.

Лечение

Лекарят трябва първо да определи какво причинява болката и след това да разбере най-добрия курс на лечение.

Това може да означава хирургия за отстраняване на апендикс или извънматочна бременност, лаксативи за облекчаване на запек или облекчаване на болката до преминаване на бъбречен камък.

Кога да посетите лекар ?

Всеки път, когато една жена има необичайна болка в таза, тя трябва да се свърже със здравен специалист. Лекарят ще може да направи тазов преглед или да поръча допълнителни диагностични тестове, за да разбере източника на болката.

Усложненията, свързани с овариалната болка, зависят от това, което причинява дискомфорта.

Например, няма здравословни усложнения или дългосрочни проблеми, свързани с това, но скъсване на апендикса може да бъде животозастрашаващо, ако не бъде лекувано бързо.

Нелекуваната торзия на яйчника може да доведе до смърт на яйчника, загуба на плодовитост и дори тежка инфекция или смърт. Болката, свързана с торзията на яйчниците, обикновено е много тежка и подтиква жената да се обади за спешна медицинска помощ.

Leave a comment