Марихуана: Факти за наркотикът и неговите ефекти върху мозъка

Факти за Марихуана

 •  Марихуаната (научно наименование е Cannabis sativa) листа, семена, стъбла и / или корени се консумират от потребители на марихуана с цел да се почувстват опиянени.
 • ТНС или тетрахидроканибинолът е една от стотиците съединения в марихуаната, която има големи опияняващи ефекти.
 • Марихуаната, която се консумира за медицински цели, както при пациенти с гадене или лош апетит, свързана със СПИН или лечение на рак, е законна в няколко щати в Съединените щати, в България тя е незаконна.
 • Притежаването на марихуана, независимо от нейната цел, е незаконно.
 • Марихуаната е най-широко разпространената незаконна субстанция в света.
 • Въпреки че броят на хората, които употребяват марихуана по всяко време, не изглежда да е нараснал напоследък, броят на хората, които имат проблеми, свързани с марихуана, се е увеличил значително.
 • Това е повече или по-малко вярно в зависимост от възрастта и етническата група.
 • Медицинската марихуана, наречена също маринол (Dronabinol), е синтетична форма на марихуана.
 • Има много начини да се говори за самата марихуана, както и за това как тя се пуши. Историята на марихуаната е в продължение на хиляди години. През 20-и век в много държави това е било незаконно.
 • Използването на медицинска марихуана понастоящем е законно в 20 щата на САЩ и в област Колумбия. В тези юрисдикции хората, за които медицинската марихуана е била специално препоръчана от лекар, трябва да носят (медицинска) карта за марихуана, която показва тяхната употреба на веществото за ясни медицински цели.
 • Опитите за пълна легализация на употребата на марихуана, независимо дали за медицински цели или не, остават силно оспорвани в повечето държави.
 • Има различни видове марихуана, наричани още щамове.
 • Многобройни изследвания показват, че марихуаната наистина е пристрастяващо вещество.
 • Симптомите на пристрастяване към марихуаната са подобни на тези на всяка друга пристрастяваща субстанция.

Какво е марихуаната и как се злоупотребява с нея?

Какво-е-марихуаната

Марихуаната е растение, чието научно име е Канабис сатива. Неговите листа, семена, стъбла и / или корени се консумират от потребители на марихуана с цел да се чувстват интоксикирани („високи“). Въпреки че растението съдържа стотици съединения, това, което има големи опияняващи ефекти, се нарича тетрахидроканибинол (THC).

Макар че медицинската марихуана е законна в няколко щати в САЩ, тя е една от многото незаконни наркотици в повечето юрисдикции.

По-конкретно, законите в повечето държави смятат, че е незаконно да притежавате марихуана, било с цел собствена употреба, или с цел да я разпространява на други хора.

Марихуаната е най-широко разпространената незаконна субстанция в света. Докато броят на хората, които употребяват марихуана, не изглежда да е нараснал през последното десетилетие, броят на хората, които имат нарушения, свързани с марихуана, се е увеличил значително. Това изглежда особено за възрастни хора, както и за млади испанци и афро-американци.

При тийнейджърите момчетата остават по-склонни от момичетата да пушат или да използват марихуана по друг начин.

Какво е медицинска марихуана? Как се предписва медицинската марихуана?

Медицинската марихуана, наречена също маринол (Dronabinol), е синтетична форма на марихуана. Доставя се в капсули от 2,5 mg, 5 mg и 10 mg и се използва за лечение на лош апетит и приемане на храна (анорексия).

Когато се използва за стимулиране на апетита, маринолът обикновено се дозира 2,5 mg веднъж или два пъти на ден преди обяд, вечеря и / или преди лягане.

Най-често срещаните физически странични ефекти на маринола включват астения (липса на енергия), стомашно разстройство, гадене, повръщане, сърдечен ритъм, зачервяване на лицето и замаяност. Най-често срещаните психологични странични ефекти на марихуаната включват тревожност, сънливост, обърканост, халюцинации и параноя.

Поради това,  трябва да се използва с повишено внимание при лица, които имат диагноза за психичен проблем, особено депресия, промени в настроението, шизофрения или злоупотреба с вещества. Когато се предписва за тези хора, индивидът обикновено се преглежда от психиатър.

Какви са други имена на марихуаната?

Има много, много начини, по които се нарича марихуаната. Техническият термин за марихуана е канабисът. Някои термини като пот, коноп, билки, хладилници, ганджа и плевели се отнасят до самата субстанция.

По-голяма форма на марихуана е често наричана хашиш или хеш.   Марихуаната също често се пуши в тръби или се пече в храна, като сладки.

Каква е историята и различните видове марихуана?

Историята на марихуаната е в продължение на хиляди години. През 20-и век в много държави това е било незаконно.

В тези юрисдикции хората, за които медицинската марихуана е била специално препоръчана от лекар, трябва да носят (медицинска) карта за марихуана, която показва тяхната употреба на веществото за ясни медицински цели. Лица, които не носят такава карта, заплашват да бъдат преследвани за притежание на марихуана.

Различните държави, които позволяват законно използване на марихуана, имат различни насоки за законосъобразността на притежаването и използването на медицинска марихуана.

Има различни видове марихуана, наричани още щамове. Щамовете се основават на цвета на листа. Медицинските щамове на марихуана са специално създадени за конкретна полза за здравето, като управление на болката или намаляване на гаденето.

Някои държави поставят ограничения върху марихуаната, която може да бъде законно използвана и продавана.

Може ли да се пристрастиш към Марихуана ?

Многобройни изследвания показват, че марихуаната наистина е пристрастяващо вещество. Степента на пристрастеност към марихуаната се е увеличила за всички възрастови групи. Тийнейджърите използват наркотика в по-малки възрасти. Около един на всеки шест юноши, които използват марихуана, развиват пристрастяване към нея и половината от хората, които получават лечение за употреба на марихуана, са под 25-годишна възраст.


Докато честотата на употреба изглежда е една и съща последните няколко години, възрастните стават зависими от марихуаната по-често. Теории за потенциалните причини за това увеличение включват увеличен достъп до марихуана с по-висока ефикасност, както и по-ниска възраст, при която много хора първо употребяват този наркотик

Симптомите на пристрастяване към марихуаната са подобни на тези на всяка друга пристрастяваща субстанция. Както при всяко друго лекарство, за да се квалифицира за диагностицирането на зависимостта от марихуана:

 • Толерантност (намалено въздействие на марихуаната с течение на времето или необходимост от увеличаване на количеството, използвано за постигане на желания ефект)
 • Оттегляне (характерни симптоми, които се появяват, когато индивидът се въздържи от употребата на марихуана в продължение на няколко дни)
 • Често приемането на марихуана в по-големи количества или за по-дълъг период от време, отколкото е планирано
 • Непрекъснато желание да се използва марихуана или да се намалява неприятността или да се контролира нейното използване

Какви са психологическите и социални ефекти от злоупотребата с марихуана?

Лошите ефекти на марихуаната са многобройни. Например, това може да попречи на мисленето, както при ученето, и на паметта няколко дни след всяко използване. Този риск изглежда дори по-висок за хората, които имат по-нисък резултат от тестовете за интелигентност, в сравнение с тези, които имат по-висок резултат.

Социалните ефекти на пушенето на марихуана също могат да бъдат доста вредни. Подрастващите, които употребяват веществото, са изложени на по-висок риск от бременност, отпадане от училище, престъпност, правни проблеми и постигане на по-малко образователни и професионални постижения.

Лицата, които стават зависими от марихуаната, са склонни да бъдат по-малко мотивирани, по-малко щастливи или доволни от живота си. Те също са изложени на риск от депресия и от употреба на по-големи количества алкохол и други наркотици.

Какви са физическите ефекти от злоупотребата с марихуана?

По отношение на продължителността на марихуаната в системата ви, тя може да бъде открита при тестове за наркотици за около две седмици. Както много други химикали, които се поглъщат, марихуаната може да повлияе на тялото ви по много начини. Изглежда, че се свързва с повишена честота на някои видове рак.

Може да увеличи и риска от сексуална дисфункция; статистическите данни сочат, че мъжете, които пушат или по друг начин консумират марихуана редовно, са изложени на по-висок риск от преждевременна еякулация или проблеми, достигащи до оргазъм.

Мъжете и жените, които употребяват това вещество редовно, изглежда имат повече сексуални партньори и са по-изложени на риск от заразяване с полово предавани болести в сравнение с тези, които не използват марихуана.

Какви са леченията за злоупотреба с марихуана и пристрастяване?

Повечето лица със злоупотреба с марихуана или зависимост се лекуват на амбулаторна база. Достъпът до програми за извънболнична и стационарна терапия за пристрастяване към марихуана се е увеличил през годините.

Беше установено, че поведенческите терапии, като терапия за мотивационно усилване (MET), когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и управление на извънредни ситуации (CM), както и семейни лечения са ефективно лечение за злоупотреба с марихуана и пристрастеност.

МЕТ е предназначена да намали съпротивата, която човек, който злоупотребява с марихуана, трябва да я спре. Тази намеса е предназначена също така да мотивира индивида да се промени. CBT учи хората, които злоупотребяват с марихуаната, за да им помогне да спрат употребата на наркотика и начините за избягване или управление на други проблеми.

Каква е прогнозата за злоупотребата с марихуана и пристрастяването?

Докато много хора с нарушения на употребата на марихуана успешно я спират има и висока честотата на рецидив и връщане към начална фаза. Въпреки това, когато лечението се прави често, тази статистика се подобрява.

Индивидите, които започнат да пушат марихуана преди 17-годишна възраст, имат  три пъти по-голяма вероятност да се опитват да се самоубият, отколкото тези, които никога не използват веществото или го правят след 17-годишна възраст.

Хората, които развиват депресия или имат мисли за самоубийство преди 17-годишна възраст, изглежда са с много по-голям риск от развитие на пристрастяване към марихуаната.

Марихуана: Факти за наркотикът и неговите ефекти върху мозъка
3.7 (73.33%) 3 votes
Харесай страницата и научи всичко за билките:
На тази тема прочетете също:

Leave a comment