Всичко, което трябва да знаете за високо кръвно налягане (хипертония)

Симптоми на високо кръвно  | Причини |  Диагностика на високо КръвноЛечение на Високо кръвноЛекарства за високо кръвно

Какво представлява високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното Ви налягане се повиши до нездравословни нива. Измерването на кръвното ви налягане отчита колко кръв преминава през кръвоносните съдове и количеството на резистентността,  докато сърцето изпомпва.

Тесните артерии увеличават съпротивлението. Колкото по-тесни са артериите, толкова по-високо ще бъде кръвното ви налягане. В дългосрочен план повишеното налягане може да доведе до проблеми, свързани със здравето, включително сърдечни заболявания.

Хипертонията е често срещана. Всъщност, тъй като зачестява, се очаква, че почти половината от българите на по-голяма възраст ще бъдат диагностицирани с това състояние.

Хипертонията обикновено се развива в течение на няколко години. Обикновено може да нямате никакви симптоми. Но дори и без симптоми високо кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните съдове и органи, особено на мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

Ранното откриване е важно. Редовното измерване на кръвното налягане може да помогне на Вас и Вашия лекар да забележат проблемите. Ако кръвното Ви налягане е повишено, вашият лекар може да ви накара да проверявате кръвното си налягане в продължение на няколко седмици, за да видите дали остава високо или се връща обратно до нормалните нива.

Лечението на хипертонията включва както медикаменти, предписвани с рецепта, така и промени в здравословния начин на живот. Ако състоянието не се лекува, това може да доведе до проблеми със здравето, включително инфаркт и инсулт.

Какви са симптомите на високо Кръвно?

Хипертонията обикновено е скрито състояние. Много хора няма да изпитват никакви симптоми. Може да отнеме години или дори десетилетия, докато състоянието достигне нива, достатъчно тежки, за да станат очевидни симптомите. Дори и тогава, тези симптоми могат да бъдат приписани на други здравословни състояния.

Симптомите на тежката хипертония могат да включват:

 • главоболие
 • задух
 • кръвотечение от носа
 • прочистване
 • виене на свят
 • болка в гърдите
 • визуални промени
 • кръв в урината

Тези симптоми изискват незабавно медицинско обслужване. Те не се появяват при всички с хипертония, но чакането за появата на симптом на това състояние може да бъде фатално.

Най-добрият начин да разберете дали имате хипертония е да си измервате често кръвното налягане.

Ако посещавате лекар само веднъж на година, говорете с Вашия лекар за рисковете, свързани с хипертония и начините как да го измервате в домашни условия.

Ако например имате човек в семейството със сърдечно заболяване или имате рискови фактори за развитие на заболяването, Вашият лекар може да Ви препоръча да проверявате кръвното си налягане два пъти годишно. Това помага на Вас и Вашият лекар да разполага винаги с актуална информация за Вас, преди да е станало късно.

Какво причинява високо кръвно налягане?

Има два вида хипертония. Всеки тип има друга причина.

Първична хипертония

Първичната хипертония се нарича също есенциална хипертония. Този вид хипертония се развива с течение на времето без идентифицирана причина. Повечето хора имат този тип високо кръвно налягане.

Изследователите все още не са сигурни какви механизми причиняват бавно повишаване на кръвното налягане. Комбинация от фактори може да играе роля. Тези фактори включват:

 • Гените: Някои хора са генетично предразположени към хипертония. Това може да се дължи на генни мутации или генетични аномалии, наследени от вашите родители.
 • Физически промени: Ако нещо в тялото ви се промени, може да започнете да изпитвате проблеми в тялото си. Високото кръвно налягане може да бъде един от тези проблеми. Например, смята се, че промените в бъбречната функция, дължащи се на стареене, могат да разстроят естествения баланс на тялото и солите, и течностите в него. Тази промяна може да доведе до увеличаване на кръвното налягане на тялото ви.
  Околна среда: С течение на времето, нездравословен избор на начин на живот като липса на физическа активност и лоша диета може да се отрази на вашето тяло. Изборът на начин на живот може да доведе до проблеми с теглото. Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, може да увеличите риска от хипертония.

Вторична хипертония

Вторичната хипертония често се появява бързо и може да стане по-тежка от първичната хипертония. Няколко състояния, които могат да причинят вторична хипертония, включват:

Диагностициране на високо кръвно налягане

Диагностиката на хипертонията е толкова просто, колкото измерването на кръвното налягане. Повечето лекарски кабинети проверяват кръвното налягане като част от рутинно посещение. Ако не сте го правили скоро, го направете при следващото си посещение.

Ако кръвното Ви налягане е повишено, Вашият лекар може да поиска измерване по-често. Диагнозата на хипертонията рядко се дава само след едно измерване. Вашият лекар трябва да види доказателства за траен проблем. Това е така, защото околната среда може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, като стреса, който може да почувствате, ако сте в кабинета на лекаря. Също така, нивата на кръвното налягане се променят през целия ден.

Ако кръвното Ви налягане остане високо, Вашият лекар вероятно ще проведе повече тестове, за да изключи основните състояния. Тези тестове могат да включват:

 • тест на урина
 • холестерол и други кръвни тестове
 • изследване на електрическата активност на сърцето ви с електрокардиограма (ЕКГ, понякога наричана ЕКГ)
 • ултразвук на сърцето или бъбреците

Тези тестове могат да помогнат на Вашия лекар да идентифицира вторични проблеми, водещи до повишено кръвно налягане.

През това време, Вашият лекар може да започне лечение на хипертонията. Ранното лечение може да намали риска от трайно увреждане.

Как да разберете стойностите на високото кръвно налягане?

Има две скали при измерване на кръвното налягане.

 • Систолично налягане: Това е първото или най-високото число. Той показва налягането в артериите ви, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.
  Диастолично налягане: Това е второто или най-ниското число. Това е прочитането на натиска във вашите артерии между биенето на вашето сърце.

Пет категории определят показанията на кръвното налягане за възрастни:

 • Здравословно: Здравословното отчитане на кръвното налягане е по-малко от 120/80 милиметра живак (mm Hg).
 • Повишено: Систолното число е между 120 и 129 mm Hg, а диастолното число е по-малко от 80 mm Hg. Лекарите обикновено не лекуват повишено кръвно налягане с лекарства. Вместо това, Вашият лекар може да насърчи промените в начина на живот, за да го намали.
 • Етап 1 хипертония: Систолното число е между 130 и 139 mm Hg или диастоличното число е между 80 и 89 mm Hg.
 • Етап 2 хипертония: Систолното число е 140 mm Hg или по-високо, или диастоличното число е 90 mm Hg или по-високо.
 • Хипертонична криза: Систолното число е над 180 mm Hg или диастоличното число е над 120 mm Hg. Кръвното налягане в този диапазон изисква спешна медицинска помощ. Ако се появят симптоми като гръдна болка, главоболие, задух или визуални промени, когато кръвното налягане е толкова високо, медицинските грижи в спешното отделение са необходими.

Отчитането на кръвното налягане се извършва с маншет под налягане. За точното четене е важно да имате маншет, който се вписва точно по ръката Ви. Неправилно поставеният маншет може да доведе до неточни показания.

Възможности за лечение на високо кръвно налягане

Редица фактори помагат на Вашия лекар да определи най-добрата опция за лечение за Вас. Тези фактори включват кой тип хипертония имате и какви причини са били идентифицирани.

Основни възможности за лечение на хипертония

Ако Вашият лекар Ви диагностицира с първична хипертония, промените в начина на живот могат да спомогнат за намаляване на високото кръвно налягане. Ако промените в начина на живот сами по себе си не са достатъчни или ако престанат да бъдат ефективни, вашият лекар може да Ви предпише лекарство.

Вторични възможности за лечение на хипертония

Ако Вашият лекар открие основен проблем, причиняващ хипертония, лечението ще се фокусира върху това друго състояние. Ако например лекарство, което сте започнали да приемате, причинява повишено кръвно налягане, Вашият лекар ще опита други лекарства, които нямат този страничен ефект.

Понякога хипертонията продължава, въпреки лечението на основната причина. В този случай Вашият лекар може да работи с Вас, за да развие промени в начина на живот и да предпише лекарства, които да спомогнат за намаляване на кръвното Ви налягане.

Плановете за лечение на хипертония често се променят с времето. Това, което първоначално е работило, може да стане по-малко полезно с течение на времето. Вашият лекар ще продължи да работи с Вас, за да подобри лечението Ви.

Лекарства за високо кръвно налягане

Много хора преминават през фаза на проба и грешка с лекарства за кръвно налягане. Може да се наложи да опитате различни лекарства, докато не намерите една или комбинация от лекарства, които работят за Вас.

Някои от лекарствата, използвани за лечение на хипертония, включват:

 • Бета-блокери: Бета-блокерите правят сърцето ти по-бавен и с по-малко сила. Това намалява количеството кръв, изпомпвано през артериите Ви, което намалява кръвното налягане. Той също така блокира определени хормони в тялото ви, които могат да повишат кръвното Ви налягане.
 • Диуретици: Високите нива на натрий и излишната течност в тялото ви могат да увеличат кръвното налягане. Диуретиците, помагат на бъбреците да отстраняват излишния натрий от тялото ви. Тъй като натрият листа, допълнителна течност в кръвта ви се пренася в урината ви, което помага да се намали кръвното Ви налягане.
 • АСЕ инхибитори: Ангиотензинът е химично вещество, което причинява затягане и стесняване на кръвоносните съдове и стените на артериите. Инхибиторите на ACE (ангиотензин конвертиращия ензим) предотвратяват организма да произвежда по-голяма част от този химикал. Това помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и да намалят кръвното налягане.
 • Ангиотензин II рецепторни блокери (ARBs): Докато ACE инхибиторите имат за цел да спрат създаването на ангиотензин, ARB блокират ангиотензин от свързването с рецепторите. Без химикала, кръвоносните съдове няма да затегнат. Това помага за облекчаване на съдовете и понижаване на кръвното налягане.

Може да прочетете нашета пълна статия със списък за лекарства при високо кръвно .

Високо кръвно налягане: Съвети за превенция

Ако имате рискови фактори за хипертония, можете да предприемете мерки, за да намалите риска от състояние и усложнения.

Добавете здравословни храни към вашата диета

Приемайте повече порции здравословни зеленчуци. Целта е да ядете повече от седем порции плодове и зеленчуци всеки ден. След това се стремете да намалите мазните неща в храненето си.  Може приемането на зеленчуци и плодове да става леко-полеко, но е добре да достигнете до поне 7 леки хранения със зеленчуци и плодове на ден.

Помислете добре какво слагате в чинията си

Вместо да имате само месо, помислите как в основното си ястие да добавите и пресни храни. С други думи, вместо да ядете пържола със малка салата,  яжте една голяма салата, с една по-малка пържола.

Всичко, което трябва да знаете за високо кръвно налягане (хипертония)
5 (100%) 1 vote[s]

Leave a comment