Джинджифил: Всичко за това природно Чудо на едно място

В продължение на хиляди години билкарите са използвали корена на джинджифиловото растение за облекчаване на стомашните проблеми.

Със своите естествени противовъзпалителни ефекти, джинджифилът също често се използва за лечение на артрит, висок холестерол, менструални спазми и други здравословни състояния.

Защо наричат джинджила природното чудо?

Всичко-което-трябва-да-знаете-за-Чудото-Джинджифил-800x416

Изследванията показват, че този корен може да придаде някои сериозни ползи за здравето благодарение на неговите противовъзпалителни свойства.

За да направите чай от джинджифил, просто добавете настърган или нарязан суров джинджифил в кипяща вода и го оставете да се къкри най-малко 10 минути преди употреба. Можете да регулирате съотношението в зависимост от това колко силен искате да бъде ароматът.

Жаклин Лондон, Директор по хранене в Института за добро билки, предупреждава, че водата с аромат на джинджифил , е едно от най-добрите неща, които може да приемате.

Свързана статия: 10 ползи от куркума: По-добър от лекарствата ?

За какво се употребява най-често?

Джинджифилът, сух или пресен, или като подправка, е обичайна съставка в много рецепти за храна. Използва се и за медицински цели. Подправката е направена от корена на растението, което е широко разпространено в по-топлите части на Азия, Африка и Южна Америка.

Джинджифилът се използва от векове за лечение на широк спектър от заболявания, включително:

Много алтернативни лекари също вярват, че джинджифилът може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болест на Алцхаймер. Някои от тези твърдения са по-добре подкрепени от изследвания, отколкото други.

Свързана статия: Глухарче: Чай при Рак и Отслабване

Активни съставки в джинджифила

Над 100 активни вещества са идентифицирани в джинджифил, пресен или изсушен!

Гингерол са основните съединения в пресен джинджифил и по-малко в сух джинджифил.

Shogaols се произвеждат от гингерол по време на процеса на сушене и се намират в по-големи количества в сух джинджифил.

Джинджифилът също съдържа цингерон, зебумбон, остра олеорезини, някои терпеноиди и флавоноиди.

Всички тези съединения са антиоксиданти, докато някои от тях имат антитуморни, противовъзпалителни, обезболяващи, антимикробни и чернодробно-защитни дейности.

Но що се отнася до добавките на корен от джинджифил, неотдавнашен анализ на 10 добавки, които случайно са закупени в здравните магазини, показва, че активните им съединения варират значително.

Освен това, добавките на джинджифил все още не са стандартизирани до определено количество от една от активните съставки.

Свързана статия: Супер билката карамфил за коса, при отслабване

Ползи за здравето

Продължете да четете статията ни за да научите всичко

Ползите за здравето на джинджифила могат да бъдат категоризирани като гастроинтестинални, противовъзпалителни или метаболитни.


За Стомашно-чревен тракт

Редица проучвания са подкрепили стомашно-успокояващите ефекти на джинджифила. В допълнение към облекчаването на постоперативното гадене и повръщане, билките намаляват болестното движение и симптомите на сутрешното гадене.

Може би най-доброто доказателство за този анти-гадене ефект е при хора, подложени на лечение на рак.

Проучване на Университета в Рочестър за 2012 г. установи, че добавките с джинджифил са намалили пост-химиотерапията с 40 процента. Най-голямото намаление е наблюдавано при тези, които приемат между 500 и 1000 милиграма (mg).

Ползите от джинджифил с други видове стомашно-чревни заболявания са по-малко ясни. Проучване от 2014 г. в Университета на Северна Каролина заключи, че джинджифилът не дава по-голямо облекчение на симптомите на IBS, отколкото плацебо.

Докато джинджифилът също има минимален ефект върху киселинен рефлукс, според проучване от 2012 г. от Индия, той може да помогне в лечението на стомашни язви, свързани с ГЕРБ, когато се използва в комбинация с пробиотик.

Свързана статия: Болки в корема: 10 причини за Болка в Ляво, Долу и пъпа

Противовъзпалително

Джинджифилът съдържа противовъзпалително вещество, известно с гингерол, което може да помогне за лечение на хронична или остра болка. Текущите изследвания са разделени за това колко е ефективен гингерол.

Прегледът на проучванията от 2015 г. заключи, че джинджифилът е бил само „умерено ефикасен“ при лечението на остеоартрит. Подобни резултати са наблюдавани при ревматоиден артрит и неартритни състояния като тендинит и бурсит.

Прегледът на проучванията от 2016 г. показва, че джинджифилът може да действа, както и нестероидните противовъзпалителни средства за облекчаване на тежките менструални болки.

Всичко това предполага, че джинджифилът може да подкрепи, а не да замени стандартните болкоуспокояващи средства, използвани за лечение на артрит и други хронични или остри заболявания.

За по-добър метаболизъм

Има ограничени, но убедителни доказателства, че джинджифилът може да помогне за лечение на състояния като висок холестерол или висока кръвна захар.

Проучване на Иран от 2008 г. заключи, че дневната 3-грамова добавка от джинджифил, давана в продължение на 45 дни, подобри липидния профил на 45 души с висок холестерол.

Триглицеридите, общия холестерол и „лошия“ холестерол с ниска плътност (LDL) намаляват, докато „добрият“ холестерол с висока плътност (HDL) се увеличава значително. Само намаляването на тези стойности съответства на цялостното намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Джинджифилът помога за балансиране на кръвната захар.

Ако пиете много бира, то джинджифил със сигурност няма да ви помогне тук, джинджифилът има някои ползи за подобряване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2.

Консумирането на 3 грама прахообразен джинджифил на ден помага на пациентите да подобрят гликемичните си индекси в сравнение с плацебо, според проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Complementary and Integrative Medicine.

Джинджифилът е естествено болкоуспокояващо

Джинджифилът е ефективен и безопасен естествен болкоуспокояващ препарат, според преглед на 7 проучвания, фокусирани върху спортисти (SR на RCTs). Джинджифилова доза от около 2 g / ден може да намали мускулната болка при тежки упражнения, ако се приема поне 5 дни.

Джинджър работи добре, както и популярния болкоуспокояващ диклофенак (НСПВС, известен още като Волтарен) в проучване на 43 души (РКИ).

Участниците взимали екстракт от джинджифил (340 mg) в продължение на 4 седмици. За разлика от диклофенак, джинджифилът не е повредил стомашната лигавица и не предизвиква храносмилателен дискомфорт.

Джинджър защитава черния дроб

Джинджър защитава от лекарства и тежки метали
Джинджифилът (500 mg / ден) спомогна за предпазване на черния дроб от токсични антитуберкулозни лекарства в проучване на 60 души с туберкулоза (РСТ) [R].

Джинджърът спомага за забавяне на увреждането на черния дроб, свързано със стареенето при плъхове. Сравнен е с алфа-липоева киселина, която имаше още по-силен ефект.

Джинджифилът може да предпази черния дроб от вредните ефекти на тежки метали и лекарства. Той защитава черния дроб и бъбреците от токсичност. Той също така предотвратява увреждане на черния дроб.

Премахва бактериите от тялото

Тинктурите на джинджифила бяха антибактериални в клетъчните изследвания, помагайки за борбата с много болестотворни бактерии като:

 • Staphylococcus aureus, честа причина за кожни инфекции
 • Staphylococcus pneumoniae, който може да причини сериозни белодробни инфекции
 • Haemophilus influenzae, обикновената настинка
 • Pseudomonas aeruginosa, която причинява трудно лечими болнични инфекции
 • Salmonella, причина за хранително отравяне
 • Escherichia coli, често срещана причина за UTI

Свързаната статия; Хеликобактери пилори: Лечение, причини и симптоми

Екстрактите от джинджифил също блокират растежа на 19 щама на , Хеликобактери пилори причиняващи стомашна язва, включително и тези, устойчиви на лекарства, в лабораторията.

Противопоказания и възможни странични ефекти

Когато се използва под формата на подправки или се пие като чай, джинджифилът се счита за безопасен за възрастни и деца. При някои хора джинджифилът може да предизвика леки странични ефекти, включително стомашно разстройство, киселини, диария и газ.

Свързана статия: Джинджифилов чай:10 Невероятни ползи за здравето

Известно е, че джинджифилът увеличава производството на жлъчката и може да се наложи да се избягва при хора с болест на жлъчния мехур.

Дългосрочната безопасност на добавките и екстрактите от джинджифил е неизвестна. Има и ограничени изследвания за възможни лекарствени взаимодействия, особено при по-високи дози.

Джинджифилът може да забави кръвосъсирването и да повлияе на антикоагулантните лекарства като аспирин, хепарин, кумадин (варфарин), плавикс (клопидогрел), Fragmin (далтепарин) и лавнок (еноксапарин).

Как да засилите имунната система с чай от джинджифил ?

резепта-за-чай-от-джинджифил
Ето как да си приготвите прекрасен чай от джинджифил

Този импулсно-стимулиращ чай от джинджифил е топъл и успокояващ и съдържа хранителни вещества, които осигуряват противовъзпалителни, детоксикиращи и имуностимулиращи свойства.

СЪСТАВКИ:

 • 3 парчета пресен джинджифил, нарязани на тънки кръгове
 •   4 чаши филтрирана вода
 •   Сервирайте с мед и лимон за вкус

Начин на приготвяне:

 • Нарежете го филийки
 • Затоплете водата до кипяща в средна тенджера средно висока температура
 • Добавете резенчетата от джинджифил и варете в продължение на 15 минути
 • Прецеждайте чая, като изхвърляте парчетата джинджифил
 • Сервирайте с мед и лимон.

Може да приемате този чай по всяко време!

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment