10 невероятни ползи на жълтия кантарион

Впечатляващите ползи за здравето на жълтия кантарион включват способността му да лекува депресия, да подобрява колебанията в настроението, да облекчава тревожността, да намалява тежестта на предменструалните симптоми, да улеснява пристрастяването, да регулира хормоналната активност, да предпазва от рак, да предпазва от вирусни инфекции, намалява възпалението и успокоява нервната система. Нека започнем от самото начало.

Какво е жълт кантарион?

Жълтият кантарион е изключително популярен през последните десетилетия като потенциален лечебен лекарствен продукт за много здравни проблеми.

За разлика от други билкови лечения, много от нейните ползи за здравето са проверени от научната общност и нейните билкови добавки обикновено се предписват от медицински специалисти. Жълтият кантарион е малко цъфтящо растение от рода Hypericum, което има научното наименование Hypericum perforatum и расте в Европа, но оттогава се разпространява в Америка, Русия, Азия, Китай и Близкия изток.

Може да знаете жълтия кантарион с различно име, като розов колофон или козина, но всички те имат същото въздействие. Голямата гама от ползи за здравето я правят важен фактор в билковите добавки и сега е широко разпространен в целия свят.


Жълтият кантарион може да се намери в капсула, тинктура, масло или сурова форма. Химичните съставки на жълтия кантарион включват биофлавоноиди и редица антиоксиданти, които могат да имат значително въздействие върху хормоналното, физическото и химическото поведение на тялото.

Въпреки че компонентите могат да бъдат много ценни за човешкото здраве, има и редица странични ефекти или усложнения, които могат да възникнат при употребата на жълт кантарион в комбинация с определени състояния или лекарства. Консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате жълтия кантарион.

Какви ползи за здравето ни носи жълтият кантарион?

Ползите за здравето от тази невероятна билка включват нейните анти-депресантни качества, грижа за кожата и много други.

1. Антидепресантни качества

Може би най-известният ефект на жълтия кантарион е неговият антидепресант. Той е широко използван за облекчаване на симптомите на депресия от поколения на възраст и сега е популярно естествено решение, което лекарите и психиатрите често предписват на пациентите си. Той съдържа рядка комбинация от антидепресантни химикали, които инхибират или забавят обратното поемане на някои невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин.

Свързана статия: Лечение на депресия

2. Облекчава безпокойството

Ползите за здравето от жълтия кантарион се простират отвъд депресията, тъй като помагат на хората, страдащи от тревожност и промени в настроението. Като помага за регулиране на хормоналния баланс в тялото, жълтият кантарион може да върне обратно метаболизма и вътрешния часовник, като помага за безсъние, раздразнителност и хронична умора.

Премахването на хроничните хормони на стреса от организма също може да подобри цялостното здраве и когнитивната функция, тъй като хормоните на свръх стреса могат да засегнат различни органи.

3. Намалява промени в настроението

Има два различни периода на женско сексуално здраве, които могат да бъдат предизвикателни по отношение на промени в настроението: предменструален синдром и менопауза.

Жълтият кантарион е широко препоръчван за жените и в двaта периода, тъй като химичните му съставки са показали, че намаляват колебанията в настроението и тревожността при жените в менопауза. Освен това те намаляват тежестта на спазмите и предменструалното дразнене и депресия.

4. Oблекчава симптомите на абстиненнция

Ранните индикации показват, че употребата на жълт кантарион може да бъде много полезна за облекчаване на апетита и симптомите на абстиненнция след отказване от цигари, алкохол или други вещества, предизвикващи пристрастяване.

Това може да се окаже много полезно, тъй като възстановяването от зависимостта е предизвикателство. Въпреки това, все още продължават допълнителни изследвания за тази конкретна полза.

5. Антивирусен агент

Наскоро излезе ново проучване, според което жълтия кантарион има някои антивирусни способности, които намаляват риска от СПИН, хепатит и други сериозни вирусни състояния. Единственият проблем с това е, че за този вид антивирусен ефект се изискват много високи дози, които също биха предизвикали редица неприятни странични ефекти.

Свързана статия: Жълт кантарион при депресия

6. Възстановява хормоналния баланс

Както вече знаем за антидепресантните ефекти на жълтия кантарион, активните съставки също имат силно въздействие върху хормоналната регулация в организма.

Хипотиреоидизмът е един от най-честите заболявания на щитовидната жлеза и тази билка е показала, че намалява симптомите и помага на щитовидната жлеза отново да освободи нормалните нива на хормони.

7. Противовъзпалителни свойства

Успокояващият характер на жълтия кантарион и богатата концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни съставки го правят идеален за облекчаване на болката от артрит, подагра, дискомфорт в ставите и болки в мускулите.

Както помага за облекчаване на възпалението върху кожата, така и в червата, жълтият кантарион намалява и възпалението на сърдечно-съдовата система, като по този начин спомага за понижаване на кръвното налягане и намалява стреса върху сърцето.

8. Грижа за кожата

Ако използвате жълт кантарион за локално приложение под формата на мехлем или тинктура, той може да ускори лечебния процес на изгаряния, синини и ожулвания, като стимулира циркулацията на оксидирана кръв към увредените кожни клетки.

9. При бременностс

По време на бременност, хемороиди и други разпънати области на тялото могат да станат много болезнени. Въпреки че не се препоръчва приемането на перорални добавки по време на бременността, локалното приложение на люспите и пастата от жълт кантарион се препоръчва за жени, страдащи от тези състояния, свързани с бременността.

10. Предотвратява рака

Изследването на рака напоследък започна да вярва повече в ролята на жълтия кантарион. Лабораторни изследвания, проведени от Сюзън Дж. Мърч и Прайвен К. Саксена, Катедра по растително земеделие, Университет Гуелф, Гуелф, Онтарио, Канада, също показаха категорична корелация между превенцията и лечението на левкемия с последователна употреба на добавки от жълтия кантарион .

Според проучването, богатата на мелатонин линия на зародишната плазма на жълтия кантарион може да облекчи фундаменталните изследвания на биосинтезата на мелатонина, метаболизма и новите разработки в природните продукти за лечение на рак.

Негативни ефекти:

Най-честите негативни ефекти от жълтия кантарион са замаяност, гадене, умора и объркване. Тези ефекти обикновено се появяват при хора с диагностицирано биполярно разстройство и шизофрения. Жълтият кантарион може също да бъде опасен микс с различни лекарства. Важно е да обсъдите настоящите си състояния с лекар, преди да добавите тази билка към режима на добавка.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment