Менопауза: билки и добавки за облекчаване

Менопаузата или наричана – „промяната на живота“ е преходна фаза, която бележи края на репродуктивните възможности на жената. Промяната обикновено е постепенна и обикновено се случва около 50-годишна възраст. Менопаузата често е съпроводена с шепа симптоми, които варират по интензивност и продължителност според всеки човек. Тези симптоми обикновено включват:

  • горещи вълни
  • раздразнителност
  • безсъние
  • вагинална сухота
  • депресия, в някои случаи

Тези симптоми са свързани с драматичния спад и непредсказуемите колебания в производството на естествени естрогени в тялото.
Повечето естествени средства за менопауза базирани на растителни съединения, наречени фитоестрогени. Тези подобни на естроген вещества се свързват с естрогенни рецептори върху тъканите, разположени в тялото на жената, за да облекчат симптомите на менопаузата.
От векове различни лечебни системи са използвали билки и добавки, за да облекчат тези симптоми. Тези растителни продукти са ни предадени от културата на американските индианци, традиционната азиатска медицина и индийската аюрведа. Днес учените проучват действителните им ползи.

Билки и добавки

Ето някои билки и добавки, за които е доказано, че са едновременно безопасни и ефективни:

Соя

Соята съдържа фитоестрогенни съединения, наречени изофлавони. Двата основни соеви изофлавона са генистеин и даидзеин. В проучване на Института Линус Полинг тези и други компоненти на соята са приписани като спомагащи за намаляване на следните заболявания, въпреки че някои отговори в проучването са смесени и не са напълно доказани:

  • риска от някои видове рак
  • нива на липиди в кръвта, което може да доведе до намален риск от сърдечно заболяване
  • пост-менопаузална остеопороза
  • честотата и тежестта на горещите вълни по време на менопаузата
  • напълняване след менопаузата

Свързана статия: 13 невероятни ползи от соята: Отслабване и Лечение

Червена детелина

Както при соята, резултатите от изследването са смесени, но проучване в гинекологичната ендокринология, съобщава, че червената детелина помага за облекчаване на симптомите на менопаузата с малко странични ефекти и без сериозни рискове за здравето.

Етерично масло от Витекс(Аврамово дърво)

При някои жени в пременопауза се наблюдават симптоми, често свързани с предменструален синдром (ПМС). От векове практикуващите народна медицина използват плодовете на това дърво за лечение на симптомите. Въпреки това, статия, публикувана в американско списание, предполага, че Витекса или неговият екстракт наистина помагат за облекчаване на тези симптоми на пременопаузата.

Омега 3 мастни киселини

Когато по време на менопаузата се прояви депресия, увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини може да помогне. Проучване показва, че омега-3 са полезни при лечение на депресия, особено депресия, свързана с преход към менопауза. Увеличаването на приема на омега-3, обикновено под формата на рибено масло, може също да облекчи свързаните с настроението симптоми, като раздразнителност и тревожност.

Тези билки и добавки предлагат здравословен, естествен начин за облекчаване на симптомите на менопаузата. Въпреки че изследванията върху някои от тях са неубедителни, те са ефективни за някои жени и са били използвани от стотици години. Както винаги, консултирайте се с лекар преди да започнете да приемате каквото и да е.

Свързана статия: 9 симптоми на менопауза и 7 причини за нея

Leave a comment